Back

10 Redenen om nu te beginnen met investeren in vastgoed

De huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2020 opnieuw harder gestegen in vergelijking met het Europees gemiddelde, blijkt uit de cijfers van het CBS en Kadaster. De woningmarkt is de afgelopen jaren in Nederland explosief gegroeid en we weten ook dat er te weinig gebouwd zal worden om aan de vraag te voldoen, oftewel: er is meer vraag dan aanbod. Hierdoor is het interessant om de wereld van vastgoed op z’n minst te onderzoeken, met als een voornaamste reden om meer geld te verdienen en financiële vrijheid te krijgen. Hoewel er meerdere beleggingsopties zijn om geld te laten groeien zal in dit artikel duidelijk worden waarom je met huizen kopen beter vroeg dan laat kunt beginnen.

Reden 1: Vastgoed is laagdrempelig

mother-child-together-bedEen van de beste redenen om te gaan investeren in vastgoed is omdat het voor bijna iedereen eenvoudig is om ermee te beginnen, zonder ervaring of eigen start kapitaal. Je hoeft niet veel kennis te hebben over de woningmarkt of ervaring in het investeren in koophuizen te hebben wanneer je begint. Alle informatie die je nodig hebt kun je krijgen door te beginnen met onderzoeken, lezen en leren over de woningmarkt, financiering, beleggingen en vastgoed. Of volg een cursus waarbij een coach kan ondersteunen zodat je de eerste stappen naar je eigen succes ook daadwerkelijk maakt. Uiteindelijk kan iedereen een woning kopen, je hebt alleen tijd en geld nodig om te kunnen investeren. Zorg dus dat je tijd vrij maakt om je te gaan verdiepen en dan is de andere vraag; hoe kom je aan geld als je zelf geen spaarpot hebt? Er zijn genoeg mogelijkheden, check de video hieronder over investeren met andermans geld en hoe dit voor jou binnen handbereik is.

 

Reden 2: Een extra inkomstenbron

Investeren in vastgoed levert een extra inkomstenbron op naast andere werkzaamheden. Dit is dé reden voor velen om te beginnen met investeren in panden. Wanneer je een woning koopt met de intentie te verhuren verdien je elke maand op de huurkosten.

spaarvark-roze

De huur die je voor de woning in rekening brengt, gaat naar het betalen van de hypotheek, het verlagen van de hypotheek en de eventuele onderhoudskosten.De rest van het geld is in eerste instantie je buffer om onvoorziene kosten mee te dekken. Hoewel je niet rijk kunt worden van een enkele woning, kun je wel beginnen met het investeren in meer eigendommen die op de lange termijn, door slim te verhuren of verkopen, zorgen voor een extra inkomstenbron. Dit wordt ook wel een passief inkomen genoemd waar je minder tijd mee kwijt bent dan je actieve “vaste” inkomen.

Reden 3: Meer stabiliteit door spreiding van inkomsten

Sommige mensen hebben alleen de inkomsten uit een vaste baan. Maar hoeveel zekerheid geeft een vaste baan daadwerkelijk? Ook grote werkgevers kunnen kwetsbaar zijn in tijden van crisis, denk aan de banken in de kredietcrisis, en daarnaast maakt het je afhankelijk van die ene inkomstenbron. Anderen hebben misschien veel van hun geld zitten in slechts één soort investering, hun eigen onderneming of privé woning. Ook dit maakt je kwetsbaar wanneer de markt in slechtere tijden verkeerd, dat betekent dat je veel geld kunt verliezen in een korte periode. Door
diversificatie, het spreiden van je kansen, hoef je je minder zorgen te maken. Er is altijd wel een inkomstenbron waar wél geld van binnen komt, die kans is simpelweg groter dan wanneer je minder verschillende bronnen hebt. Het spreiden van verschillende investeringen in vastgoed maakt dus ook dat je minder risico’s loopt. De ene buurt is de andere niet en de ene huurder is ook niet de andere, bovendien kan de waarde van een woning behoorlijk schommelen per periode. Spreid dus je kansen.

Reden 4: Financiële onafhankelijkheid

Hoe geweldig zou het zijn als je niet meer de druk voelt om hard te moeten werken voor je geld? Of niet meer voor iemand anders te hoeven werken? Of als je een eigen onderneming hebt waar hart en ziel in zit maar het gewoonweg niet genoeg inkomsten oplevert? Met de extra inkomsten uit vastgoed kun je financiële onafhankelijkheid creëren waardoor je je meer bezig kunt houden met wat je echt graag wilt doen. Controle over je succes en het leven heb je niet volledig, maar alleen actie kan leiden tot het waarmaken van succes. Veel mensen in de vastgoed houden ervan omdat het hen in staat stelt om meer te doen van wat ze willen doen.

Reden 5: Weinig risico’s

Er zijn verschillende beleggingsopties zoals; de aandelenmarkt, obligaties, beleggingsfondsen en vastgoed. Al deze manieren van investeren kunnen ervoor zorgen dat geld meer waard wordt, ze zijn niet altijd stabiel of zonder risico’s omdat ze afhankelijk zijn van de welvaart en economie. Wat we wel weten is dat de huizenmarkt een manier is met weinig risico’s, mits je dit kunt doen op de lange termijn. Mocht de marktwaarde minder worden, dan heb je de vrijheid om de woning pas te verkopen op het moment dat het weer in waarde gegroeid is. Vastgoed is de enige optie die op de lange termijn relatief weinig risico’s met zich meebrengt.

Reden 6: Beter rendement dan spaargeld

Het doel van sparen is om geld meer waard te laten worden naarmate de tijd verstrekt, en dit met weinig tot geen risico’s. Sparen is niet voor iedereen een makkelijke opgave en om sparen vol te kunnen houden kan het belangrijk zijn om enige groei te zien. Maar op dit moment is spaarrente is nog nooit zo laag geweest en de verwachting is dat het verder daalt. Investeren in vastgoed is niet zonder risico’s, maar zoals de woningmarkt al tientallen jaren laat zien is er garantie op groei en kans op veel groei. Investeren in vastgoed kan geld harder laten groeien dan spaargeld op de bank laten staan.

Reden 7: Minder werken en meer vrije tijd

We zijn allemaal in een wereld opgegroeid waarbij het normaal is om als kind naar school te gaan, vervolgens te studeren en te werken en dan met pensioen te gaan. Kortom; het grootse gedeelte van je leven zul je werken. Is dit je doel of is dit zoals iedereen het van je verwacht? Het kan een enorme vrijheid geven om te werken aan een manier om meer vrije tijd te krijgen voor jezelf en investeren in vastgoed zorgt voor meer inkomen elke maand. Daardoor kun je minder werken en meer dingen doen die je altijd al wilde doen. Je kunt nieuwe vaardigheden leren, genieten van je
hobby’s, en de tijd nemen om te reizen. Het biedt in elk geval veel rust en ruimte.

Reden 8: Er is altijd vraag naar een plek om te wonen

Mensen hebben altijd een plek nodig om te wonen, vastgoed is daarom over het algemeen een veilige investering. Terwijl er ups en downs zijn in de markt, is er ook altijd vraag naar een plek om te wonen, en vooral in ons dichtbevolkte Nederland met veel mensen en te weinig woningen. Ook heeft de vastgoed zich in vorige economische crisissen weten te doorstaan.

Reden 9: Financiële zekerheid op lange termijn

Het lange termijn denken is vaak een ondergeschoven kindje.

We leven in het nu en niet voor morgen of ons pensioen. Denk je wel na over de lange termijn dan bouw je iets op waar je over tien jaar zekerheid uit haalt. Het lijkt ontastbaar, maar tijd vliegt snel voorbij, we zijn hier niet voor eeuwig. Investeren in vastgoed kan je pensioen zijn, een vervroegd pensioen of de studiekosten van je kinderen dekken. Het bouwen aan financiële zekerheid geeft bovendien enorme voldoening, voor jezelf en je dierbaren.

Reden 10: Zoek en gij zult vinden

Het vinden van de perfecte woning voor je volgende investering is een leuke zoektocht, een soort jagen op een nieuwe vangst. Wie gaat hem vangen?

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen