Back

5 Ethische dilemma’s bij het aankopen van jouw eerste pand

Overweeg jij om een woning te kopen als investering maar twijfel je nog om de eerste stappen te zetten? Of misschien heb je al een beleggingspand maar houden bepaalde ethische gedachtes je tegen om verder te gaan? In deze blog vertellen we je alles over de belangrijkste dilemma’s die nu spelen voor veel vastgoed investeerders. Er zijn verschillende misvattingen of negatieve overtuigingen die bijdragen aan het slechte imago van de vastgoedbelegger. Dat imago van de ‘huisjesmelker‘ is er eigenlijk altijd al geweest, maar de problemen op woningmarkt zijn in deze tijd wel opvallender en dat maakt het niet gemakkelijk om met vastgoed bezig te zijn. In deze blog kom je erachter welke ethische dilemma’s er zijn en of deze wél of niet voor jouw in de weg staan om actie te ondernemen. Ontdek de vijf dilemma’s en maak je eigen keuzes.

Dilemma 1: Investeren in vastgoed is een luxeprobleem voor de groot geld bezitter? Of is het noodzaak om geld te investeren?

work-laptop-planJuist in deze tijd is het extra belangrijk dat we goed nadenken over de toekomst en hoe we onszelf goed kunnen financieren. De overheid trekt zich namelijk steeds meer terug en we moeten steeds meer zelf regelen als het aankomt op financiële zekerheid.  Neem bijvoorbeeld het Nederlandse pensioenstelsel en de onzekerheid van het toezicht hierop van de overheid. Nederlands grootste organisatie in zakelijke dienstverlening PwC publiceerde het document pensioenvisie 2025 met daarin de rol van de overheid uitgelegd en hoe het toezicht precies zal veranderen in de toekomst. “Het is nog onzeker in welke mate, maar de verschillende trends die er spelen maken het waarschijnlijk dat de veranderingen minstens zo groot zijn als wat we de afgelopen jaren hebben gezien met de inwerkingtreding van het Financieel toetsingskader, het verhogen van de AOW-leeftijd, de invoering van governance regels, fiscale wijzigingen, de aftopping op € 100.000, het doorbeleggen bij beschikbare premieregelingen enzovoort.” Ook kunnen we hieruit concluderen dat er op dit moment een laag vertrouwen heerst omdat de overheid omdat pensioenverwachtingen en toezeggingen niet werden gerealiseerd.

Veel mensen denken dat geld in iets investeren alleen voor de groot-geld-bezitter is. Of voor iemand die een extra zakcentje over heeft en het niet wilt sparen omdat je geld dat niet groeit. Dat het om een luxeprobleem gaat om je geld meer waard te laten worden, maar bekijk bij je financiën niet alleen kleine details maar ook eens de grote lijnen. Vooruit denken en verder dan alleen je maandinkomsten, is geen luxeprobleem maar belangrijk voor je eigen welzijn in de toekomst en daarmee eerder noodzaak als je het aan ons vraagt.

Investeren in vastgoed is een manier om geld te verdienen zodat je financiële zekerheid creëert voor jezelf, het is een extra inkomstenbron die veel mogelijkheden te bieden heeft. En daar heb je dus geen grote bankrekening voor nodig. Want ook zonder eigen geld kun je investeren in vastgoed. Veel investeerders zijn juist zonder eigen geld gestart.

Dilemma 2: Mensen zien de vastgoedbelegger al snel als pandjesbaas. Verziek ik de woningmarkt door te kopen als belegging?

city-amsterdamZoals de vastgoedbeleggers in de media neergezet worden is vaak eenzijdig, je ziet dan bijna altijd de term huisjesmelker voorbij komen zodra het over vastgoedbeleggers gaat, terwijl je ze niet over één kam kunt scheren. Er bestaan wel huisjesmelkers, maar dat is een klein percentage van alle vastgoedinvesteerders. Het beeld dat geschetst wordt komt niet helemaal overeen met hoe het op dit moment is. Onderzoekscijfers laten zien dat het beeld dat de media schetst niet klopt met de werkelijkheid. Slechts 4 procent van de beleggers verhuurt vijf of meer huizen. En maar liefst 80 procent van de vastgoedbeleggers/particuliere verhuurders zijn gewone mensen die in het bezit zijn van hooguit één of twee vastgoedobjecten. Vaak voor hun kinderen, als belegging, bijverdienste of voor later als appeltje voor de dorst. De meeste verhuurders zijn nette mensen die op goede voet staan met hun huurders. De particuliere belegger kiest vaak voor goed verhuurderschap, verhelpt het tekort in de vrije sector (verhuur), knapt panden op die vervallen zijn en helpt op deze manier de wereld een beetje mooier te maken.

Ook is het onterecht dat vastgoedbeleggers de schuld krijgen van het tekort aan huurwoningen. Ja er zijn beleggers in grote steden die woningen voor andermans neus weghalen, maar het woningtekort heeft andere oorzaken. De oorzaken zijn onder andere: vergrijzing, een trek naar de stad en juist daar is een tekort aan nieuwbouw, nieuwbouw die veel te lang stil blijft liggen tijdens en na de recessie en de samenleving die enorm is veranderd. Vroeger waren er veel gezinnen met vier à vijf leden, tegenwoordig zie je steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens.

De woningmarkt wordt dus niet verziekt door vastgoedbeleggers en ze worden onterecht als pandjesbaas weggezet. Beleggers doen vaak veel mooie dingen met panden en kopen panden niet alleen om zoveel mogelijk geld van huurders te ontvangen.

Dilemma 3: Is kopen om te verhuren slecht?

Tegenwoordig zien we in de grote steden dat er veel beleggers op de woningmarkt komen. Je kunt dit dilemma dan vanuit twee kanten bekijken. De ‘niet-starters’ kopen de starterswoningen om vervolgens deze woningen te verhuren aan starters, zodat ze hun eigen vermogen kunnen vergroten. Je kunt dan denken: dat is niet eerlijk tegenover de starter, want de starterswoningen zijn toch juist voor de starter? En starters zouden toch niet meer moeten betalen dan ‘niet-starters’? Huren is duurder dan kopen en zo ontneem je de starter een kans.

En dan heb je de andere kant van het verhaal. Er is nog steeds krapte op de woningmarkt en die krapte is lang niet verdwenen als er geen investeerders meer zouden zijn. Daarnaast moeten starters voldoende inkomsten binnenhalen om de gewenste woning te kunnen kopen en dat is soms nog lastig. Wanneer de starter niet voldoende inkomen heeft om een starterswoning aan te schaffen, is dit niet de verantwoordelijkheid van de belegger maar van de starter om de eigen financiën beter op orde te krijgen en misschien andere keuzes te maken.

Voor beiden kanten valt er wat over te zeggen, het is maar hoe je het bekijkt. Bedenk hierbij ook dat de vastgoedbelegger vele gezichten kent. Want de vastgoedbelegger kan bijvoorbeeld een pand kopen voor zijn of haar studerende kind. Of hij is een zzp’er zijn die een tweede huis aanschaft voor verhuur en met die inkomsten kan zorgen voor zijn pensioen. En denk ook aan professionele investeerders die woningen kopen om te verhuren of door te verkopen. Al deze mensen beleggen voor hun eigen persoonlijke redenen om er financieel op vooruit te gaan. De woningmarkt is momenteel zoals het is en daar kunnen we weinig aan veranderen. Het heeft tijd nodig dat vraag en aanbod meer in balans komen.

Dilemma 4: Nu de huizenprijzen zo hoog staan, is in vastgoed beleggen misschien geen rendement te verdienen?

plan-calculatorWat de toekomst ons gaat brengen dat weet natuurlijk niemand. Zo heeft bijvoorbeeld niemand de wereldwijde pandemie aan zien komen. Maar we kunnen op basis van de gegevens van 2020 wel een voorspelling doen. En die voorspelling pakt rooskleurig uit voor de vastgoedwereld. Want ondanks dat 2020 een bijzonder jaar is geweest door de coronacrisis, is het financieel gezien geen slecht jaar geweest. Opvallend was dat de waarde van huizen bleef stijgen en dat de hypotheeklasten laag zijn gebleven vanwege de dalende hypotheekrentes. En ook in 2021 wordt er een stijging van de huizenprijzen verwacht. Dit heeft te maken met de krapte op de woningmarkt en de extreem lage hypotheekrentes die het financieren van een nieuwe woning relatief goedkoop maakt. Dus zolang jouw berekening klopt, is er zeker wel rendement te verdienen! En vergeet niet dat je anders ook geld ‘misloopt’, geld wordt immers minder waard en je hebt er dus niks aan als je het voor langere tijd opzij hebt staan bij de bank. In de blog ‘5 Economische verwachtingen in 2021, en de risico’s op je eigen financiën en beleggingen’ lees je meer over de economische ontwikkelingen van 2021.

Dilemma 5: Het aanbod op de woningmarkt is zo klein en de huizenprijzen staan teveel onder druk. Is wachten tot de markt inzakt een beter idee?

retire-houseHoe lang zou jij eventueel kunnen wachten tot de markt inzakt? En wil je hier ook echt op wachten? Want hoe het er nu naar uitziet, wordt er in 2030 een waardedaling van huizen verwacht. Dus wanneer jij van plan bent om een decennium te wachten met het kopen van een huis is de kans groot dat je dan voor een lagere prijs dan nu kunt slagen. Dat heeft ermee te maken dat er rond dat moment een hoge uitstroom van babyboomers (mensen die zijn geboren tussen 1940 en 1955) is, waardoor er ineens veel eengezinswoningen op de markt komen. De huizen die bij verkoop dan nog gemoderniseerd moeten worden, hebben de grootste kans op een sterke prijsdaling. Maar als je toch geen decennium wilt wachten, kun je ook heel goed nu investeren. Want zoals we eerder al beschreven, blijft de hypotheekrente laag en er wordt geen grote stijging in deze rente verwacht. Het lijkt erop dat een verdere daling van hypotheekrentes niet heel waarschijnlijk is. Daarnaast zijn de huizenprijzen ook nog steeds goed. Zorg dat de berekening met hypotheek betalen en de huurprijs vragen klopt. De uitdaging zit vooral in het geduld en de focus: laat jij je ontmoedigen door de schaarste, of blijf je geduldig door zoeken naar die goede deal?

Conclusie

Zolang jij weet om welke redenen je een woning koopt met welk uiteindelijk doel, kun je voor jezelf bepalen of investeren in vastgoed wel of niet bij je past. Investeren in vastgoed brengt in de huidige markt ethische keuzes met zich mee zoals we deze hierboven genoemd hebben. Kies je voor je eigen financiële zekerheid en minder zorgen op de langere termijn? Of vind je dat investeren in een pand teveel gevolgen heeft voor een andere woningzoekende? Vind je dat je als vastgoedbelegger meewerkt aan het verslechteren van de woningmarkt? Of ben je zelfstandig en leg je de verantwoording voor jouw geluk niet in handen van de overheid maar bij jezelf?

Het is in elk geval tijd om een extra inkomstenbron te creëren, want wie zorgt voor jou financiën en weerbaarheid in de toekomst? Wanneer je hierover nadenkt en de zoektocht begint, kom je misschien vanzelf ook uit op vastgoed als één van de manieren die hieraan kunnen bijdragen. De hypotheekrente is laag en je kunt genoeg rendement verdienen. En nee, je verziekt de woningmarkt niet voor starters. Dat heeft hele andere oorzaken. Als vastgoedbeleggers kun je juist ook hele mooie dingen met panden doen. Door ze bijvoorbeeld op te knappen voor huurders en door meer kamers te creëren voor studenten. Maar ook voor jezelf door meer financiële vrijheid te creëren voor de toekomst. En eigenlijk zou iedereen toch moeten proberen om er financieel op vooruit te gaan? Wil je meer te weten komen over investeren in vastgoed en de cursus, hier kun je een call inplannen.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen