Back

5 Tips voor ondernemende vrouwen om financieel vrij te worden

Vrouwenemancipatie is al jaren een belangrijk onderwerp in de samenleving. Vrouwen vechten voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, zoals gelijke kansen en verantwoordelijkheden. We kunnen stellen dat vrouwen hierin veel gewonnen hebben, maar er valt nog wel winst te behalen op financieel vlak. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen in Nederland niet financieel onafhankelijk is. Er zijn bijvoorbeeld nog veel vrouwen die niet of in deeltijd werken, waardoor ze niet genoeg geld hebben om financieel zelfstandig te zijn. Volgens de Rijksoverheid kan ongeveer de helft van de vrouwen niet op eigen benen staan. Dat is best schrikbarend. Het wordt daarom tijd dat vrouwen hun plek innemen, zodat ze financieel zelfstandig en onafhankelijk zijn. In deze blog vertellen we meer over waarom vrouwen financieel onafhankelijk moeten worden en geven we 5 tips hoe je dit als vrouw kunt doen.

Financieel zelfstandig vs. financieel onafhankelijk

Financieel zelfstandig en onafhankelijk zijn twee verschillende begrippen. We leggen het kort even uit. Financieel zelfstandig ben je vanaf een netto-inkomen van € 950,- per maand. Ja, dat is niet veel! Als alleenstaande vrouw red je het hier waarschijnlijk niet mee en al helemaal niet als je kinderen hebt. Dus financieel zelfstandig kan heel mooi klinken, maar in de praktijk ziet het er niet zo mooi uit. Maar liefst 40% van de vrouwen verdient zelfs nog minder. Financieel onafhankelijk betekent dat je netto-inkomen 100% het wettelijke minimumloon is. En er zijn nog steeds heel veel vrouwen die minder dan dit inkomen verdienen. Laten we dat gaan veranderen!

Mannen vs. vrouwen

female-workingOndanks de emancipatie en grote stappen die vrouwen gezet hebben, verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. In 2019 lag het gemiddelde bruto uurloon van vrouwen 14% lager dan het gemiddelde bruto uurloon van mannen. Vrouwen krijgen nog regelmatig minder uitbetaald dan mannen in de dezelfde positie. Deze kloof wordt gelukkig wel elk jaar wat kleiner. Ook zitten er nog steeds te weinig vrouwen aan de top. Het kabinet wil daarom ook dat topfuncties gelijkmatig verdeeld worden over mannen en vrouwen. En dat gaat de goede kant op, want elk jaar klimmen steeds meer vrouwen naar de top.

Aan alle vrouwen: word financieel onafhankelijk!

female-business“Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.” Bij de meeste vrouwen zullen de nekharen overeind gaan staan bij het horen van deze uitspraak. Toch is het voor sommige vrouwen nog werkelijkheid, omdat ze afhankelijk zijn van (het geld) hun partner. Laten we voorop stellen dat helemaal niet erg is als jouw man meer werkt en meer verdient, zodat jij voor de kinderen kunt zorgen. Maar wanneer de man de benen neemt en jij als vrouw achterblijft, wat doe je dan? We gaan er natuurlijk vanuit dat het een gelukkig huwelijk blijft, maar het hoge scheidingspercentage van tegenwoordig kun je beter goed voorbereid zijn. Het is daarom belangrijk om na te denken over hoe jij je financieel gaat redden zonder het inkomen van je partner. Denk daarom eens na over hoe jij financieel onafhankelijk wordt en kunt blijven. Wij geven je een paar waardevolle tips waarmee je aan de slag kunt gaan.

Tip 1: Werk aan je relatie met geld

De eerste stap is een goede relatie met geld opbouwen. Misschien zie je geld nu nog als iets negatiefs en heb je bijvoorbeeld de overtuiging dat jij niet rijk zult worden. Deze negatieve mindset heeft veel invloed op hoeveel jij zult verdienen. Verbeter daarom je relatie met geld door je money mindset te veranderen. Zie geld als iets positiefs in plaats van iets negatiefs. Het is een middel waarmee jij je doelen kunt behalen, zoals financiële onafhankelijkheid en het verwezenlijken van je dromen. Je kunt hier alvast onze Top 6 boeken over geld en financiën zien.

Tip 2: Maak je financiële situatie inzichtelijk

financieel planAls je jouw relatie met geld hebt verbeterd, is het belangrijk om je financiële situatie inzichtelijk te maken. Bekijk daarom je eigen bankrekening eens goed. Hoeveel komt er binnen, hoeveel geef je uit en waar kun je op besparen? Als je vaker op je bankrekening kijkt, heb je beter zicht in jouw geldstromen. Probeer daarnaast plezier te krijgen in besparen op je vast lasten. Probeer eens een tijdje zoveel mogelijk te besparen en zet al dit geld opzij, zodat je een buffer opbouwt. Meer hierover lees je ook in de blog ‘Coronacrisis en financiële weerbaarheid: bereid jezelf in 5 stappen voor op tegenslagen’. In deze blog vertellen we meer over hoe je geld bespaart en hoe je financiële onafhankelijkheid opbouwt. Als je jouw financiële situatie inzichtelijk hebt en weet waarop je kunt besparen, geeft dit in eerste instantie rust. Je weet precies hoe je ervoor staat en vanuit dit oogpunt kun je de volgende stappen zetten. Hoeveel heb je nog nodig om financieel onafhankelijk te worden? En hoe ga je dat bereiken? Dat laten we zien bij tip 3.

Tip 3: Bekijk de opties om meer geld te verdienen

Als je jouw relatie met geld en money mindset verbeterd hebt en jouw financiële situatie inzichtelijk is, kun je gaan kijken naar manieren om meer geld te verdienen. Doe onderzoek naar de opties die er zijn en bepaal welke opties bij jou passen. We geven een paar voorbeelden:

Start een onderneming naast je baan, zoals freelance werk of een webshop.
Probeer geld te verdienen met je hobby. Sommige hobby’s kunnen veel geld opleveren.
Onderhandel met je werkgever over je salaris.
Creëer een passief inkomen door te beleggen in de beurs of vastgoed.

Een passief inkomen creëren is de manier om financieel onafhankelijk te worden. Beleggen en investeren in bijvoorbeeld vastgoed is de ultieme manier om dit te creëren. En je hebt daar niet eens veel geld voor nodig, wat de meeste mensen ten onrechte wel denken. Met investeren in vastgoed kun je ervoor zorgen dat je niet meer voor je geld hoeft te werken. Op deze manier ga je een zorgeloos leven tegemoet. Maar onderzoek vooral voor jezelf wat de mogelijkheden zijn en waar jij gelukkig van wordt. Want als jij er gelukkig van wordt, ga je heel ver komen.

Tip 4: Maak een doel

boxing-womanWanneer je jouw eigen vermogen gaat opbouwen, is het belangrijk om te weten wanneer jij financieel onafhankelijk bent en wanneer jij je financieel onafhankelijk voelt. En dat kan voor iedereen wat anders zijn. Het financieel onafhankelijk zijn en het voelen is iets heel anders. Je bent misschien financieel onafhankelijk als je de vaste lasten kunt betalen en voor jezelf kunt zorgen. Maar misschien voel jij je pas echt financieel onafhankelijk wanneer jij kunt doen waar jij gelukkig van wordt. Dus bijvoorbeeld wanneer jij ook die mooie reizen kunt maken, je droomhuis kunt kopen of die ene cursus kunt volgen. Bepaal daarom voor jezelf hoe financiële onafhankelijkheid voor jou voelt. Is dat wanneer jij de hypotheek kunt betalen en boodschappen kunt doen? Of is dat wanneer jij de vaste lasten kunt betalen, maar ook jaarlijks op reis kunt gaan en niet op hoeft te letten als je een dagje gaat shoppen en lekker wilt eten? Maak daarom een doel: wanneer ben jij financieel onafhankelijk? Hoe ziet dat er voor jou uit? Zet vervolgens op een rij wat je vaste lasten zijn en welke dingen jij graag wilt doen. Zet er dan ook bij hoeveel je hier per maand aan uit zult geven. Op deze manier weet je precies wat je per maand kwijt bent en hoeveel geld je maandelijks moet verdienen om financieel onafhankelijk te worden. En als je een doel maakt waar jij gelukkig van wordt, dan wordt sparen en geld verdienen ook veel leuker. Je bent gemotiveerd, maar wanneer jij genoeg geld verdient kun jij je dromen waarmaken. Hoe leuk is dat!

Tip 5: Gebruik de afhankelijkheid om te groeien

Maak gebruik van de financiële afhankelijkheid die je nu misschien nog hebt. Als je nu nog afhankelijk bent van het inkomen van je man en je niet of in deeltijd werkt, kun je zonder veel zorgen stappen gaan zetten. Misschien werk je niet of in deeltijd en kun je de tijd die je thuis zit gebruiken om iets op te zetten. Denk aan je eigen webshop en freelance werk. Omdat je partner voor het inkomen zorgt, kun je eigenlijk doen wat je leuk vindt. Het inkomen hangt op dat moment niet van jouw werk af, dus je kunt zorgeloos aan de slag gaan. Maak dus gebruik van je nu nog afhankelijke positie. Onderzoek wat de mogelijkheden zijn, wat je leuk vindt, hoe je daar geld mee kunt verdienen en ga lekker aan de slag.

Conclusie

Er zijn dus nog veel vrouwen die het niet redden zonder het inkomen van hun man en dat moet anders. Gelukkig stijgt het aantal financieel onafhankelijke vrouwen wel, maar we kunnen nog meer stappen zetten. Maak daarom gebruik van de 5 tips in deze blog. Verbeter jouw relatie met geld, maak je financiële situatie inzichtelijk, bekijk de mogelijkheden, maak een doel en ga aan de slag!

 

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen