Back

FAQ: De 7 meeste gestelde beginnersvragen over investeren in vastgoed

Het begin is altijd het moeilijkst en dat komt vaak door onzekerheid en onwetendheid. Want waar moet je beginnen als je wilt investeren in vastgoed? Wat zijn de risico’s? Kan ik wel investeren zonder geld? Hoe kom ik aan geld?

Het zijn hele logische en begrijpelijke vragen die iedere beginner zichzelf stelt. Je komt erachter wat belangrijk is en waar je rekening mee moet houden. Maar let dan wel op dat je probeert om echte antwoorden te vinden. Want mensen denken bijvoorbeeld onterecht dat investeren in vastgoed veel risico’s heeft en dat je veel geld nodig hebt om te kunnen beginnen.

Om te zorgen dat je eerste beleggingspand realiteit wordt, bespreken we hieronder de 7 meest gestelde beginnersvragen over vastgoed. Zo kom je steeds een stapje dichter bij je eigen financiële vrijheid. 

 

Vraag 1: Hoe begin je met investeren in vastgoed als starter?

notesDeze vraag staat waarschijnlijk op nummer één als het gaat om meest gestelde vragen omtrent vastgoed investeringen. Want waar moet je beginnen als starter? Wat is de beste strategie? Laten we beginnen met het feit dat iedereen een unieke financiële situatie heeft. Daarnaast verschilt het per persoon hoeveel risico je wilt nemen. En dit zijn gelijk twee factoren die veel mensen ervan weerhouden om zichzelf überhaupt verder te verdiepen in vastgoed. Stel je bent een freelancer en je hebt geen spaargeld. Het kopen van een beleggingspand lijkt dan heel ver weg. Want: ‘Ik heb er geen geld voor en het risico is veel te groot.’ Herkenbaar? Dan hopen we dat we jouw gedachten hierin kunnen veranderen, want er is veel meer mogelijk dan je misschien denkt. Ook in dit geval kun je namelijk een beleggingspand kopen. Als je wilt investeren in vastgoed, kijken we altijd naar twee belangrijke componenten: het vinden van een goede deal en de financiering. Beide componenten leggen we hieronder kort uit:

  • Het vinden van een goede deal

Wat betreft het vinden van een goede deal adviseren wij altijd om niet op de traditionele manier vastgoed te kopen. Probeer altijd deals te vinden die – ten opzichte van de gebruikelijke websites – onder de marktprijs liggen. Dit noemen we de off market deals. Denk hierbij aan deals met 20 tot 30 procent korting op de marktprijs. Deze deals geven je veel mogelijkheden qua financiering.

  • Financiering

Wanneer je een goede deal gevonden hebt, kun je kijken naar je financiële situatie. Zoals gezegd heeft iedereen zijn eigen unieke financiële situatie, maar in elke situatie zijn er mogelijkheden. Als we weer kijken naar de freelancer die een beleggingspand wil kopen, maar geen spaargeld heeft, zijn er dan mogelijkheden? Jazeker! In Nederland zijn er namelijk veel vastgoedfinancieringsbanken die niet kijken naar jouw inkomen, maar eerder naar het object (jouw beleggingspand) en jouw vermogenspositie. Als je een goed object koopt dat je goed kunt verhuren en dat veel rendement oplevert, hoef je alleen nog maar je vermogen op te lossen.

Mensen denken vaak dat de bank geen geld aan hun wil lenen, maar integendeel! Vastgoedfinancieringsbanken staan juist te springen om geld aan jou te lenen. Je kunt dus gewoon een aanvraag bij de bank doen, zolang jij goed kunt uitleggen wat je van plan bent. Daarnaast zijn er nog meer manieren om aan geld te komen. Zo kun je in je netwerk mensen benaderen die een groot kapitaal hebben. Maar denk bijvoorbeeld ook aan crowdfunding. Al deze manieren bespreken we uitgebreid in de blog over investeren in vastgoed: mét of zonder eigen geld.

 

Vraag 2: Hoe groot is de kans dat ik de deal en financiering rond krijg?

Veel beginners vragen zichzelf af of ze wel kans hebben om een goede deal te sluiten. Er zijn namelijk meer kapers op de kust, dus heb ik dan wel genoeg tijd om geld te genereren? In dit geval kun je ook andersom werken en voordat je een deal gaat sluiten in gesprek gaan met potentiële geldverstrekkers. En dat kan soms heel makkelijk gaan. Leg aan hen uit wat jouw situatie is, maak ze alvast warm zonder dat je de deal nog hebt en jij hebt de financiering al bijna rond.

Het enige wat jij moet doen is welwillend zijn om hier tijd in te steken en je kennis en tot nu toe opgedane ervaring in de praktijk te brengen. Wil je toch kijken naar andere mogelijkheden qua financiering, lees dan hier meer over een pand financieren als de bank dat niet doet.

 

Vraag 3: Loop ik risico om geen huurders te vinden en wat is de invloed van de locatie?

Eén van de angsten van beginnende investeerders is dat ze geen huurders vinden voor hun beleggingspand. Maar dat is nergens voor nodig. Eén van onze vuistregels is: koop een beleggingspand in een goed gebied, bij de randstad of net daarbuiten. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over een tekort aan huurders. Ze staan dan juist in de rij om bij jou te huren. Zolang jij goed onderzoek doet naar de locatie, loop je weinig risico.

 

Vraag 4: Wat is een goede locatie voor de aankoop van een beleggingspand?

location-mapJe kunt door heel Nederland en zelfs in het buitenland panden kopen, maar wat is nu de beste locatie? Dat is een logische en ook belangrijke vraag om te stellen. Om een goede locatie te bepalen is het belangrijk dat je onderzoek doet naar jouw doelgroep. Want wat een goede locatie is, is afhankelijk van de woonwensen van je doelgroep.

Aan wie wil jij je pand(en) gaan verhuren? Zijn dit bijvoorbeeld studenten of jonge gezinnen? Als je aan studenten wilt verhuren is het bijvoorbeeld belangrijk dat het centrum en de school/universiteit op fietsafstand ligt en/of met het openbaar vervoer goed te bereiken is.

Naast de doelgroep is het belangrijk om te kijken naar de demografische groei van het gebied. En bekijk ook of het gebied potentieel heeft om in waarde te stijgen. Ten slotte is het belangrijk om naar de huurprijzen ten opzichte van de meeste centrale gebieden kijken. Verdiep je verder in het vinden van de beste locaties om een beleggingspand te kopen.

 

Vraag 5: Waar vind je off market deals?

Ga voor off market deals. Dit zijn deals die 20 tot 30 procent onder de marktprijs liggen. En waar vind je die deals? Off market deals worden gegenereerd door bijvoorbeeld dealfinders en makelaars. Makelaars hebben altijd off market deals. Het is daarom belangrijk om goede connecties met makelaars te hebben. Bouw een goede relatie op, laat zien dat je kennis hebt en maak kenbaar wat je doel is.

 

Vraag 6: Is het wel de juiste tijd om te investeren in vastgoed?

Dit is een goede vraag. De huizenmarkt trekt namelijk sterk aan en ook de huizenprijzen stijgen flink. Voorlopig zal dat ook nog niet veranderen, misschien wel stabiliseren, maar prijsdalingen zijn nog onwaarschijnlijk. Daarnaast is er een groot tekort aan nieuwbouw en tel daarbovenop dat de bevolking blijft groeien met zo’n 100.000 mensen per jaar.

De woningmarkt is daarom al lange tijd de grootste beleggingscategorie. De vraag is al lange tijd groter dan het aanbod, waardoor mensen staan te springen om bij jou te huren. De aantrekkende markt en de nog steeds lage spaarrente maken investeren in vastgoed dus heel interessant.

Bekijk de volledige woningmarkt cyclus om een goed beeld te krijgen van hoe de markt werkt.

 

Vraag 7: Waarom zou ik beginnen met investeren in vastgoed?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen en om je geld te investeren, dus waarom zou je voor vastgoed kiezen? Wij kunnen genoeg redenen noemen. Investeren in vastgoed is onder andere:

  • laagdrempelig, iedereen kan ermee beginnen met de juiste kennis.
  • het zorgt voor een extra maandelijkse inkomstenbron, meer stabiliteit en spreiding van je inkomsten.
  • je kunt financiële vrijheid bereiken omdat je zowel van de cashflow als de waardestijging kunt profiteren.
  • Daarnaast heeft investeren in vastgoed weinig risico’s en het heeft een beter rendement dan sparen.

Dit zijn een hoop voordelen. En vooral het bereiken van financiële vrijheid is een belangrijke reden voor veel mensen om te beginnen met investeren in vastgoed. Hoe fijn is het als jij je geen zorgen hoeft te maken over geld en de toekomst? Met één of meerdere beleggingspanden krijg jij dat voor elkaar.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen