Back

Een actieplan voor je toekomst: maak een financiële begroting voor geluk

working-on-something‘Geld maakt niet gelukkig’, het is een vaak gehoorde uitspraak. En in zekere zin klopt het ook, want geluk zit niet in het geld zelf. En geluk kun je ook niet kopen, maar geld kun je wel gebruiken om de dingen te kopen waar je gelukkig van wordt. En volgens mij verlangen we allemaal wel naar vrijheid en geluk. Dus bedenk eens: waar droom jij van? Hoe ziet jouw ideale toekomst eruit? Verlang je bijvoorbeeld naar het maken van mooie reizen? Droom je van dat ene huis? Of wil je gewoon simpel zorgeloos leven? En hoeveel geld heb je nodig om jouw dromen en doelen te bereiken? Want deze dromen en doelen horen ook bij het financiële plaatje. En dat plaatje is een financiële begroting voor geluk. In deze blog vertellen we hoe jij hier een actieplan voor maakt: een actieplan voor je toekomst.

Wat regelt de overheid voor jouw toekomst en wat moet je zelf doen?

Nederland is een welvarend land waarin de overheid de zaken goed voor ons regelt, toch? Helaas is dat niet altijd het geval. Ja, je bouwt een pensioen op en je hebt waarschijnlijk wat spaargeld op je bankrekening staan. Hiermee vertrouw je erop dat het later allemaal wel goed komt, omdat het in Nederland allemaal goed geregeld is. Maar onze samenleving is de afgelopen tijd snel en structureel veranderd en de samenleving verandert nog steeds elke dag. Nu sneller dan ooit tevoren. We zijn na een mooie tijd van wederopbouw in een tijd beland met onder andere vergrijzing, hervorming en aardbevingsschade. Onze toekomst ziet er anders uit dan in het verleden. Dus hoe zeker zijn we eigenlijk van die ‘goede’ toekomst die door de overheid wordt verzorgd? Het is daarom altijd verstandig om voor jezelf te zorgen en voor jezelf een toekomstplan te maken. Op die manier ben je niet afhankelijk van de overheid. Want de overheid kan nu van alles beloven, maar is dat over een aantal jaar nog hetzelfde?

Hoe kun je slim met spaargeld omgaan? En wat zijn opties om geld slim te laten groeien?

Waarom spaar jij? De meeste mensen zullen antwoorden dat ze voor hun pensioen of meer vrije tijd sparen. En dat is ook een goed vertrekpunt om een financieel plaatje te maken. Want als je weet waarvoor je spaart, kun je bekijken hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. Daarna is de volgende stap: hoe ga ik dat bereiken? En wat dat betreft is er veel mogelijk. Veel mensen gaan bijvoorbeeld beleggen en investeren. Beleggen en investeren levert namelijk veel meer op dan dat je jouw geld op de bankrekening laat staan. Vooral gezien de lage spaarrente. Je kunt je vermogen dus vergroten door jouw spaargeld te investeren. En dat is dus heel slim.

Als je meer geld wilt verdienen door bijvoorbeeld te investeren, dan is het ook verstandig om je investeringen te spreiden en meerdere inkomstenbronnen te creëren. Want als je al jouw geld in één investering stopt en je krijgt last van schommelingen, dan loop je meer risico. Daarom is het slim om voor meerdere beleggingen te kiezen, zoals vastgoed en fondsen. Maar je kunt ook investeren in meerdere vastgoedobjecten op verschillende locaties. Op die manier spreid je ook je risico’s, want wanneer een bepaald gebied in een crisis terecht komt, loopt niet gelijk je hele vastgoedportefeuille risico. En zo zijn er nog veel meer manieren waarmee jij je geld kunt laten groeien. Meer hierover vertellen we in de blog ’10 Effectieve methodes om rijker te worden’.

Toekomst: hoe ziet vrijheid er voor jou uit?

Er zijn dus verschillende manieren om meer geld te verdienen. Maar de eerste belangrijke stap is om te bepalen waarvoor jij dat geld wilt verdienen. Wat maakt jou gelukkig en hoe ziet vrijheid er voor jou uit? Want geluk en vrijheid zijn begrippen die voor iedereen een andere betekenis hebben. De één wil de vrijheid hebben om veel reizen te maken, terwijl de ander vrijheid wil om een eigen business op te zetten. Zoals je nu al leest is vrijheid niet uit te drukken in de hoeveelheid geld die je hebt. Vrijheid is een gevoel dat je krijgt van de dingen die jou gelukkig maken. En geld kun je wel gebruiken om dat gevoel van vrijheid te bereiken. Maar hoeveel je daarvoor nodig hebt is voor iedereen anders.

Dus: waar word jij gelukkig van? Wat wil je graag doen? Hoe ziet een mooie toekomst er voor jou uit? Probeer alles op te schrijven en op een rijtje te zetten. Wanneer je duidelijk hebt hoe vrijheid er voor jou uitziet en wat jou gelukkig maakt, kun je jouw financiële begroting voor geluk maken. Het is de begroting voor de toekomst waarin je financiële vrijheid creëert om te kunnen doen waar je gelukkig van wordt.

De inhoud van een persoonlijk financieel plan

Als je weet waar jij gelukkig van wordt en hoe vrijheid er voor jou uitziet, kun je een persoonlijk financieel plan maken. Een goed persoonlijk financieel plan geeft inzicht in de ontwikkeling van je inkomen, uitgaven en vermogen. Het helpt daarnaast ook je risico’s te beheersen. Onderdelen die onder andere in een persoonlijk financieel plan terugkomen zijn:

  • Loopbaan- en salarisontwikkeling
  • Pensioenopbouw
  • Woonlasten en de waarde van de woning
  • Andere vaste lasten
  • De kosten van studerende kinderen
  • Risico’s zoals het verlies van je partner of arbeidsongeschiktheid

Naast deze onderdelen komen ook jouw wensen en dromen erin te staan. Dat is het lijstje wat je net gemaakt hebt van dingen waar jij gelukkig van wordt. Welke dingen zijn dat en wat zijn de kosten daarvan? Maak dus inzichtelijke welke inkomsten en uitgaven je hebt en hoeveel je uiteindelijk moet verdienen om alles te bekostigen.

De weg naar financiële vrijheid

Wanneer je jouw financiële plaatje inzichtelijk hebt, kun je starten met het creëren van financiële vrijheid. Dit betekent dat je niet meer afhankelijk bent van bijvoorbeeld een baas. Je hebt dan een passief inkomen gecreëerd. En dat is het ultieme doel! Maar daar gaat natuurlijk wel wat aan vooraf. Want misschien gaat er nu nog meer geld uit dan er binnen komt. Of je werkt meer dan 40 uur per week om een beetje rond te komen. Dan is stap één: het creëren van economische zelfstandigheid. Dat betekent dat je uitgaven en inkomsten in balans zijn, je jouw schulden overziet en maandelijks alle betalingen kunt voldoen. Je hebt dan ook een buffer voor onverwachte uitgaven. Als je dit bereikt dan heb je al een goed begin, maar het is nog niet genoeg voor grote gebeurtenissen zoals werkeloosheid.

Een andere belangrijk stap is het afbetalen van je schulden. Wanneer je jouw schulden aflost, komt financiële vrijheid meer in zicht. Misschien heb je nog wel wat hypotheekschuld, maar de rest is afbetaald. Je zit er dan al wat beter bij wanneer er onverwachte dingen gebeuren. Want je hebt geen schulden meer, dus je hebt meer bestedingsruimte om de klappen op te vangen. En bij elke schuld die je aflost dalen ook nog eens je vaste lasten. Dat betekent dus nog meer ruimte voor andere aflossingen. Of je kunt natuurlijk meer sparen en/of gaan beleggen en investeren.

Nooit meer werken

travel-timesJe hebt inmiddels genoeg ruimte gecreëerd en zoveel geld achter de hand dat je niet bang bent voor onverwachte gebeurtenissen. Je kunt alle vast lasten betalen en hebt ruimte voor andere dingen. Maar het ultieme doel is dat je, je nooit meer zorgen hoeft te maken over geld en dat je elke dag kunt doen waar jij gelukkig van wordt. En hoe? Dat doe je door slim geld te verdienen. Zoals we al benoemd hebben, kun je met jouw vermogen gaan investeren. Want door te investeren gaat jouw geld nog meer geld opleveren. Je creëert (meerdere) extra inkomstenbronnen waar je uiteindelijk van kunt leven. En als je dit goed doet, hoef je straks eigenlijk niet meer te werken. Je wordt slapend rijk en dat is financiële vrijheid! Hoeveel geld je hiervoor moet verdienen hangt af van jouw persoonlijke financiële plan, jouw begroting voor geluk. Bekijk welke manieren van investeren en geld verdienen bij jou passen om dit doel te bereiken. Is dat bijvoorbeeld beleggen of investeren in vastgoed?

Geniet van de reis

Financiële vrijheid bereik je niet van de één op de andere dag. En misschien lijkt het voor jou nu nog onmogelijk of heel ver weg. Maar dat is het niet! Probeer te kijken naar kleine subdoelen en stappen die je elke dag kunt zetten. Hoe kun je aankomend jaar jouw vrijheid bijvoorbeeld al een beetje vergroten? Misschien kun je jouw schulden laten dalen, je inkomen verhogen en/of slim besparen. Stap voor stap merk je dat je steeds meer geld overhoudt en vrijheid creëert. En met elke stap krijg je steeds meer controle over je eigen leven. Probeer te genieten van dit proces. Want als je elke kleine stap viert, wordt je gemotiveerd om verder te gaan. Dat heeft allemaal te maken met je mindset. Met de juiste mindset ga jij veel meer bereiken en geloof je dat financiële vrijheid ook voor jou haalbaar is. En dat is het ook, want ook jij kunt jouw droomleven creëren.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen