Back

Expat & cursist Ian: “Start nu met beleggen in vastgoed, juist in Nederland”

Ian is een expat en komt oorspronkelijk uit Texas, de Verenigde Staten. Hij ging voor een studie naar Spanje om daar Spaans te leren en om zelf Engelse les te geven. Hij dacht namelijk dat de Spaanse taal erg waardevol zou zijn in zijn woonplaats Texas. Echter verliep zijn tijd in Spanje toch even anders dan gepland. Tijdens zijn studie in Spanje heeft Ian namelijk een Nederlandse vrouw ontmoet die zijn hart heeft gestolen. Na een aantal jaren een langeafstandsrelatie te hebben gehad, besloot hij om naar Nederland te verhuizen. En inmiddels woont Ian alweer 6 jaar in Amsterdam. Hij droomde al jaren van investeren in vastgoed, maar het kwam er nooit echt van tot nu. Ian heeft zijn eerste beleggingspand in Nederland gekocht! Maar hoe is Ian gestart met beleggen in vastgoed? En waarom in Nederland? In deze blog vertellen we het verhaal van Ian. Ian is één van de cursisten van de Real Estate Masterclass cursus, onder persoonlijke begeleiding van vastgoedcoach Shou Xin Wu.

Vastgoed als basis voor het gezin en financiële vrijheid voor de toekomst

Ian werkt inmiddels al 6 jaar fulltime in de sales bij een technisch bedrijf. Maar eigenlijk had Ian al 20 jaar de droom om financiële vrijheid te creëren. Zo heeft hij bijvoorbeeld 20 jaar geleden al het boek ‘Rich Dad Poor Dad’ van Robert Kiyosaki gekocht. Uit dit boek heeft hij veel inspiratie gehaald en hierdoor kwam hij op het idee om te investeren in vastgoed. Na het lezen van het boek had hij zijn mindset veranderd en wilde hij gelijk actie ondernemen. Zijn plan was om te starten met investeren in vastgoed, maar helaas heeft hij dat toendertijd uiteindelijk toch niet gedaan. Waarom? Omdat hij bang was om fouten te maken en bang was voor eigenlijk alle andere dingen die eventueel mis kunnen gaan. De afgelopen 20 jaar heeft hij veel over deze beslissing nagedacht en heeft hij zich veel in de vastgoedwereld verdiept. Zo heeft hij nog veel meer boeken gelezen en ook vele podcasts geluisterd. En nu, 20 jaar later, is Ian er eindelijk van overtuigd geraakt om alsnog de stap te zetten en te beginnen met investeren in vastgoed. Zijn voornaamste redenen om nu wel de stap te zetten en te investeren in vastgoed, zijn: het creëren van een basis voor zijn gezin en financiële vrijheid voor de toekomst.

Het eerste pand

Om zich verder te verdiepen in de vastgoedwereld is Ian naar een vastgoedbeurs in Nederland gegaan. Daar heeft hij zijn huidige vastgoedcoach Shou Xin ontmoet. Ze zaten naast elkaar tijdens het event en hij kwam er toen achter hoeveel panden Shou Xin al had. Ian dacht bij zichzelf: als zo’n jonge man (zelfs nog jonger dan ik) al zoveel panden heeft, dan kan ik het ook! Daar wilde Ian dus meer van weten en zo kwamen ze met elkaar in contact. Ian en Shou Xin zijn in de tijd na de beurs met elkaar in contact gebleven en in januari is Ian gestart met de vastgoedcursus van Real Estate Masterclass. Tijdens deze cursus heeft Shou Xin, zoals hij zelf zegt, hem achter de broek aan gezeten om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan. Maar dat deed hij nog steeds niet, want hij bleef nadenken over wat fout kon gaan. In juni/juli heeft Ian daarom besloten dat hij toch wel echt een mentor nodig had. Niet alleen om hem achter de broek aan te zitten, maar ook voor ondersteuning bij bepaalde keuzes en om eventuele fouten te begaan. Hij is daarom een 1-op-1 coachingsprogramma met Shou Xin gestart en een paar maanden later heeft hij dan toch echt zijn eerste pand gekocht! Ian is nu zelfs al aan het kijken naar zijn tweede pand.

“De angst om fouten te maken houdt dromen tegen”

Omdat Ian niet nog een keer zijn dromen wil laten tegenhouden door zijn angst om fouten te maken, dacht hij dat een cursus of mentor in het vastgoed wel slim was. Daarnaast zijn er in Nederland bijvoorbeeld heel veel regels wat betreft de belasting, maar denk ook aan de huur, het puntentellingsysteem en nog meer. Als expat weet hij daar weinig vanaf. Daarom vindt hij het heel fijn om een mentor te hebben die hem daarbij helpt.
Hoe is Ian aan zijn eerste pand gekomen?
Ian heeft met behulp van de cursus en de coaching van Shou Xin zijn eerste pand kunnen kopen. Daarnaast zegt Ian dat hij zijn eerste pand niet te danken heeft aan een website zoals Funda. Want op een website als Funda kijken zoveel mensen dat een huis eigenlijk altijd boven de vraagprijs wordt verkocht. Mensen gaan dan tegen elkaar opbieden en zo kan er maar liefst 10 tot 15 procent bij de vraagprijs bovenop komen. Ian geeft aan dat je het best op zoek kunt gaan naar off market deals. Dit zijn panden die niet openbaar te koop staan via bijvoorbeeld Funda, makelaarskantoren of andere openbare kanalen. Off market deals zijn vaak de beste deals, want je hoeft niet tegen tientallen anderen te bieden. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld haast bij de verkoop van hun huis, omdat ze al snel ergens anders heen verhuizen. Maar bijvoorbeeld ook omdat ze gaan scheiden of om wat voor reden dan ook. Dus als je de deal snel kan laten afronden, dan is dat een goede timing om een deal te sluiten.

Waarom juist in Nederland kopen?

Als expat vindt Ian Nederland een mooi land met goede systemen en aardige mensen. Daarnaast blijven de huizenprijzen stabiel, doordat er in Nederland momenteel weinig huizen worden gebouwd. Ook groeit de bevolking van Nederland hard en daarom zal de vraag naar een huis de komende jaren alleen maar toenemen. Ook heeft Ian het over een sterke bull market in Nederland. Dat betekent een markt waarin de koersen voornamelijk stijgen. Ian is van mening dat het altijd een goed idee is om te investeren in vastgoed, zolang je er klaar voor bent en op het juiste moment voor de juiste prijs investeert in een pand.

Met het gezin de wereld over reizen

Ian ziet zijn toekomst rooskleurig tegemoet. Zijn uiteindelijke doel is om financiële vrijheid te creëren. Met deze vrijheid kan hij met zijn gezin de wereld over reizen en heeft hij alle tijd om er te voor zijn kinderen te zijn. De tactiek van Ian is om eerst te kijken naar hoeveel geld hij voor zijn doelen en dromen nodig heeft en vanaf daar verder te kijken. Zo bedenkt hij bijvoorbeeld hoeveel geld of hoeveel panden hij nodig heeft om die financiële vrijheid te creëren. Vervolgens bedenkt hij hoe hij dit kan realiseren. Ian denkt dat hij met 5 of 6 panden zijn dromen kan bereiken, dus dat is voor nu zijn doel. Wanneer hij dit doel bereikt heeft, gaat hij weer verder kijken.

De beste tip van Ian

Ian: “Kom vandaag nog in actie en zet de eerste stappen om financiële vrijheid en jouw droomleven te creëren.” Wacht niet zoals Ian 20 jaar met het zetten van de eerste stap, maar begin gewoon. Je kunt bijvoorbeeld altijd starten met het kopen van een eerste pand en kijken hoe dat gaat. Mocht dat goed gaan, dan kun je kijken naar een tweede, derde pand of zelfs meer panden. Is het toch niets voor jou? Dan koopt Ian graag jouw pand!

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen