Back

Geld binnenharken en vroeg met pensioen: alles over ‘FIRE’ in Nederland

fire-vroeg-pensioenOp je veertigste met pensioen en genieten van een financieel onafhankelijk leven: geen geldzorgen, geen zorgen over het aantal vakantiedagen en geen verantwoording afleggen over je tijdsbesteding op werk. De FIRE-beweging zet zich in om deze onafhankelijkheidsdoelen te bereiken, en ze krijgen steeds meer aandacht. Het fenomeen is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en Canada. De beweging staat voor financieel onafhankelijk zijn, en vroeg met pensioen gaan. Dat doen de FIRE-aanhangers vaak door te investeren in aandelen en vastgoed. Lees hier wat je moet weten over de FIRE-beweging, waarom zij voor vastgoed kiezen om vroeg met pensioen te kunnen gaan.

Wat is ‘FIRE’?

Waar staat ‘FIRE’ dan precies voor? FIRE staat voor Financial Independent, Retire Early. De naam zegt het dus al: financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen. Hoe snel je ‘FIRE’ bent ligt er natuurlijk aan vanaf wanneer je begint met investeren in je plannen. Maar als je vroeg begint, dan kun je al een stuk eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaan. En optimaal genieten van het leven, van de tijd die we hier hebben, dat is toch wat we allemaal zouden moeten doen?

Over 1 jaar stoppen met werken, door beleggen in vastgoed

vastgoed-beleggen-investeren

De eerste tip die belangrijk is: kijk niet meer naar de AOW-leeftijd, maar naar de leeftijd wanneer jij wilt stoppen met werken. Bekijk vervolgens hoe je dit wilt bereiken. Volgens de FIRE-movement moet je daarvoor vooral (be)sparen en beleggen en een ijzeren discipline hebben. Wanneer jij minder uitgeeft, kun je het geld dat je overhoudt gaan beleggen. Beleggen klinkt misschien spannend en risicovol, maar het is wel écht noodzakelijk om FIRE te worden. Met alleen sparen ga je er niet komen (lees daarover meer hier: 5 x slim sparen). En een korte rekensom: als je de helft van je inkomen belegt en 4 procent rendement op je beleggingen haalt, heb je binnen 15 jaar genoeg geld om met pensioen te gaan.

Het 5-stappenplan om ‘FIRE’ te worden

 • Stap 1: Breng je financiën in kaart
  Ten eerste is het belangrijk om een goed beeld van je financiën te hebben. En neem bij het in kaart brengen van je financiën ook eens je geldreflexen onder de loep. Wat doe jij bijvoorbeeld met je geld als je meer verdient? Je bent misschien geneigd om groter te gaan wonen of een duurdere auto te kopen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Het extra geld kun je juist sparen en beleggen om op lange termijn financieel vrij te worden.
 • Stap 2: Breng je dromen in kaart
  Naast het in kaart brengen van je financiën is het belangrijk om je dromen in kaart te brengen. Want wat zijn jouw dromen precies? En hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Als je weet wat je wilt en berekent hoeveel je daarvoor nodig hebt, weet je precies hoeveel je maandelijks moet sparen en investeren om je doelen te bereiken.

 • Stap 3: Zorg voor een spaarbuffer
  Als je FIRE wilt zijn, is het belangrijk om een spaarbuffer te hebben. En wist je dat je bij Nibud kunt uitrekenen hoeveel spaargeld je als buffer moet hebben? Het wordt aangeraden om ongeveer drie tot zes keer je maandlasten te sparen. Dit geld hebt je misschien in de toekomst nodig, mocht er iets gebeuren. Als je deze buffer eenmaal hebt, kun je met de rest van je geld gaan investeren in vastgoed.
 • Stap 4: Hou je kosten zo laag mogelijk
  Zoals we eerder al zeiden, is het belangrijk om je kosten zo laag mogelijk te houden en je vaste lasten te minimaliseren. Op deze manier houd je meer geld over om te sparen en te beleggen. Probeer dus te consuminderen en zuinig te leven.
 • Stap 5: Verdien meer en start met investeren in een geldstroom
  Ga onderzoeken hoe jij meer kunt verdienen. Als je in loondienst bent kun je bijvoorbeeld onderhandelen over je salaris. Daarnaast kun je overwegen om tijdelijk wat meer te werken of creëer een extra inkomstenbron. De zogenoemde ‘side hustles’ zijn erg populair in de FIRE-beweging. Met extra inkomsten uit bijvoorbeeld een hobby kun je dan gaan beleggen en investeren in vastgoed. Hoe je met vastgoed begint vertellen we in de blog over starten met beleggen in 2021.

Haal inspiratie uit het succesverhaal van deze Nederlandse ‘FIRE’ vrouw

Puck-LandewéWe lezen op verschillende websites als Business Insider en de Volkskrant het succesverhaal van een Nederlandse jongedame die twee jaar geleden in aanraking kwam met FIRE en over een jaar al met pensioen kan: het gaat over Puck Landewé. Ze is 33 jaar en heeft een blog Fire for Women waar ze haar ervaringen met geld en beleggen deelt. Het verhaal is dat ze een goede baan in de marketing had, maar voelde toch dat haar leven nog niet helemaal klopte. Toen ze de ziekte van Pfeiffer kreeg, werd ze wakker geschud en dacht ze: is dit het nou? Ook haar moeder was ernstig ziek en kwam uiteindelijk te overlijden. Na het overlijden van haar moeder heeft Landewé het roer omgegooid. Ze verlangde naar meer vrijheid en daarom besloot ze haar financiën eens onder de loep te nemen. Want ja, geld is nou eenmaal erg belangrijk als je meer vrijheid wilt. En zo gezegd zo gedaan. Omdat Landewé een baan en een koophuis had toen ze begon met FIRE worden, kon ze makkelijk beleggen. Dit deed ze door te investeren in vastgoed. Volgens Landewé is het belangrijk om een goede startpositie te hebben, zodat je in een korte tijd een groot financieel doel kan bereiken. “Ik ben nu bezig om mijn huis te verkopen, zodat ik de overwaarde kan investeren in meer vastgoed. Dat betekent wel dat ik niet meer in een mooi groot huis woon. FIRE worden draait om keuzes maken.” Landewé noemt zichzelf over een jaar écht FIRE. Toch gaat ze niet stoppen met werken. Landewé: “Op dit moment vind ik mijn werk te leuk. Maar als ik opeens boswachter wil worden, weet ik dat dat ook kan. Ik wil vrijheid en financiële rust, zodat ik levenskeuzes kan maken vanuit mijn hart, in plaats vanuit angst.”

Landewé: “Ik koop niet meer zo snel nog een paar schoenen of weer een nieuwe winterjas.” Maar ze kiest er in tegenstelling tot veel andere FIRE-aanhangers niet voor om alle niet-noodzakelijke kosten te schrappen. Je moet namelijk ook genieten van het leven op dit moment. “Ik laat graag mijn nagels doen en houd van uit eten gaan, ik leef nu”, aldus Landewé. Bedenk daarom waarop jij kunt en wilt besparen, en vergeet net als Landewé niet om ook nu te leven. Houd jouw doel voor ogen, dan blijft sparen ook leuk en motiverend.

De vrijheid om werk te doen wat je echt wilt doen

FIRE-aanhangers willen vaak vervroegd met pensioen, maar er zijn ook steeds meer aanhangers die bijvoorbeeld alleen minder willen werken. Ze willen werk doen waar ze blij van worden en niet omdat het ‘moet’. Ook voor Landewé is vroeg met pensioen gaat niet het doel. Ze is door FIRE financieel onafhankelijk, zodat ze de vrijheid heeft om werk te doen dat ze leuk vindt. Steenrijk worden en vroeg met pensioen gaan is dus niet het ultieme doel voor alle FIRE-aanhangers. Volgens Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van boeken als Werk kan ook uit (2020) en Fokking druk (2018), is stoppen met werken op zo’n jonge leeftijd ook niet verstandig. Hij is van mening dat de eerste twee weken fantastisch zullen zijn, maar dat het daarna toch echt saai gaat worden. Het geluksgevoel hangt namelijk samen met het gevoel dat je iets zinnigs doet. Hij raadt daarom aan om bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk te doen of je eigen bedrijf te starten. Of word bijvoorbeeld heel goed in vastgoed en plan daarnaast mooie reizen.

‘HOT’ is de aanhanger van ‘FIRE’

Ook Nederlandse FIRE-aanhangers hebben door dat stoppen met werken op jonge leeftijd niet het geluksgevoel geeft waar ze van dromen. Daarom is er een substroming ontstaan, namelijk: HOT. Deze substroming staat voor Happy, Opportunity-rich, Time-rich. HOT gaat over de balans in het hier en nu, en niet zoals FIRE om het grote einddoel. Volgens de aanhangers van HOT gaat het leven niet alleen over vroeg met pensioen gaan. Het draait vooral om levensgeluk vinden in het heden. En doordat je genoeg inkomsten haalt uit investeringen, kun je bijvoorbeeld minder gaan werken en meer tijd besteden aan je gezin en de dingen die je leuk vindt.

Ga investeren in je eigen toekomst

FIRE en HOT staan dus voor financieel onafhankelijk worden en genoeg inkomen creëren, zodat jij kunt doen waar je gelukkig van wordt. Beleggen is belangrijk onderdeel van FIRE worden, want dan kun jij passief je inkomen laten groeien. Denk daarom na over hoe jij wilt beleggen en doe dat alleen met geld dat je écht kunt missen. Open een beleggingsrekening of kijk bijvoorbeeld of je net als Landewé kunt investeren in vastgoed met de overwaarde van je huidige koophuis. Maar ook als je dat niet hebt, kun je beginnen met vastgoed, bekijk cursussen of lees hier hoe je mét of zonder eigen geld kunt beginnen.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen