Back

Geld verdienen met vastgoed: winst op verkoop of maandelijkse cashflow?

Investeren in vastgoed doen we vaak om er rijker van te worden. Om een extra inkomstenbron en financiële onafhankelijkheid te creëren. We doen het voor financiële zekerheid op de lange termijn en misschien wel om uiteindelijk minder te werken en meer vrijheid te creëren. Steeds meer mensen raken bekend met de vastgoedmarkt en zien de grote voordelen ervan in. Want financiële afhankelijkheid en een extra inkomstenbron klinkt bij de meeste mensen toch als muziek in de oren. De meeste rijke mensen verdienen hun geld ook voor een groot deel door te investeren in vastgoed. Er gaat een hoop geld om in de vastgoedwereld en als je de juiste investeringen doet, ga ook jij goed geld verdienen met vastgoed.

calculateHoe je in vastgoed investeert en hoe je jouw geld hiermee verdient, kan op verschillende manieren. Welke manier bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie, je doelen en je wensen. Je hebt bijvoorbeeld verschillende strategieën om in vastgoed te investeren, zoals fix and flip (kopen, verbouwen en met winst doorverkopen) en buy to let (kopen om te verhuren). Hoe je jouw geld met vastgoed verdient, kan ook op verschillende manieren. Dit is weer afhankelijk van wat jouw primaire doel is. In deze blog gaan we het hebben over deze doelen. Specifiek gaan we het hebben over investeren voor de overwaarde van je vastgoedobject(en) (eigen vermogen) en investeren voor een maandelijkse cashflow. We vertellen meer over wat beide manieren inhouden en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Waarom investeren om de winst van de verkoop

Ondernemingen hebben vaak behoefte aan extra vermogen. Ze kunnen hiervoor bij de bank aankloppen of ze kunnen zelf eigen vermogen aantrekken. Investeren in vastgoed is een goede manier om eigen vermogen aan te trekken. En dat geldt niet alleen voor ondernemingen, maar ook voor jou als particuliere investeerder. Wanneer je in vastgoed investeert kun je eigen vermogen creëren door de overwaarde. Je creëert op deze manier dus extra geld doordat je overwaarde opbouwt.

Het voordeel van eigen vermogen is dat je er geen rente over hoeft te betalen. Voor bedrijven zorgt een extra eigen vermogen vaak voor een betere kredietwaardigheid. Hierdoor wordt het makkelijker en goedkoper om vreemd vermogen aan te trekken. Het nadeel van deze manier van investeren is dat je vermogen ‘vast zit in de stenen’ en dat je op de lange termijn moet denken. Je creëert namelijk pas op de lange termijn een extra inkomstenbron, want de overwaarde verdien je op een later moment terug en niet nu. Als je gaat investeren om eigen vermogen aan te trekken, zul je dus niet binnen een aantal weken geld verdienen en bereik je dus niet financiële vrijheid op de korte termijn. Je moet dus even geduld hebben. Ook moet je er rekening mee houden dat je pand niet altijd in waarde zal stijgen. Daarentegen is deze manier van investeren wel heel waardevast in vergelijking met andere investeringen en is het een hele zekere vorm van investeren. Want het grootste deel van de tijd stijgt de waarde van vastgoed.

Waarom investeren om een cashflow te creëren?

euro-money‘Geld als water verdienen’, een spreekwoord dat je vast wel kent. En hoe lekker zou het zijn als jij geld als water gaat verdienen? Met investeren in vastgoed bereik je dit door een positieve cashflow te creëren. En dat is wat veel vastgoedinvesteerders heel slim doen met hun beleggingspand(en). Maar hoe doe je dat dan? Je creëert deze cashflow door één of meerdere panden te kopen en vervolgens te verhuren (buy to let). Met de huurinkomsten die je van de huurders van je beleggingspanden ontvangt, creëer je een extra maandelijkse inkomstenbron. Houd er natuurlijk rekening mee dat er ook nog kosten van afgaan, zoals de hypotheek en de bijhorende kosten. Als je deze uitgaande geldstroom van je ingaande geldstroom afhaalt, houd je jouw cashflow over (ingaande geldstroom – uitgaande gelstroom = cashflow). Als je dat goed doet, dan heb je een positieve cashflow en dus een mooie extra inkomstenbron per maand. En misschien heb je zelfs meerdere inkomstenbronnen, als je meer panden in bezit hebt. Met deze cashflow kun jij de financiële vrijheid en zekerheid creëren waar je misschien wel van droomt.

Het is belangrijk dat je voorkomt dat je start met een negatieve cashflow en de hoop dat je de huur later kunt verhogen. Denkende dat de waarde van het pand op termijn wel zal stijgen. Dit is een veel gemaakte fout van beginnende investeerders. Een negatieve cashflow zorgt voor maandelijkse kosten in plaats van inkomsten, dat zal wel duidelijk zijn. Maar hoe lang ga je dat volhouden? Gaat de waarde van jouw pand wel stijgen? En kun je de huur uiteindelijk wel verhogen? Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie en het soort pand. Maar het is erg belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is daarom verstandig, om als beginnende vastgoedinvesteerder, alleen te investeren als je gelijk een positieve cashflow kunt genereren.

Kies je doel: eigen vermogen of cashflow?

target-goalsWanneer je in vastgoed gaat investeren, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je primaire doel is. Investeer je in vastgoed met als doel om eigen vermogen te creëren? Of investeer je in vastgoed met als doel om een cashflow te creëren? Wat belangrijker is voor een vastgoedinvesteerder, is afhankelijk van verschillende factoren. De primaire focus hangt bijvoorbeeld af van je persoonlijke situatie en je doelstellingen. De ene vastgoedinvesteerder heeft bijvoorbeeld als doel om panden te kopen, te verbouwen en vervolgens weer met winst door te verkopen (fix and flip), terwijl de andere vastgoedinvesteerder panden koopt om te verhuren (buy to let). En de ene investeerder is blij met één of twee panden, terwijl de andere investeerder een (grote) vastgoedportefeuille wil opbouwen. Daarnaast is de vraag ‘waarom ga ik in vastgoed investeren?’ belangrijk om voor jezelf te beantwoorden. Doe je het bijvoorbeeld om op korte termijn financiële vrijheid te creëren? Of heb je een andere motivatie? Dit zijn allemaal belangrijke factoren die bepalen wat jouw primaire doel is. Als je meer wilt weten over de verschillende strategieën om in vastgoed te investeren, lees dan de blog ‘Investeren op de lange of korte termijn? De voor- en nadelen’.

En waarom zou je niet op beide doelen focussen? Wij raden zeker aan om te streven naar vastgoed dat zowel een aanzienlijke vermogensmarge als een goede cashflow oplevert. Ga daarnaast op zoek naar de juiste beleggingspanden. Niet elk pand trekt namelijk genoeg huurders aan. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Houd bij de aankoop van een beleggingspand daarom rekening met de volgende factoren:

Kies ten eerste een goede locatie. Wat een goede locatie is, hangt ook weer af van verschillende factoren, zoals je doelgroep die je voor ogen hebt. Zit je beleggingspand op een aantrekkelijke locatie voor jouw doelgroep? Zo ja, dan zal jouw pand goed verhuurbaar zijn. Meer informatie over het kiezen van een juiste locatie, lees je in de blog ‘De beste locaties om beleggingspanden aan te kopen’. Let daarnaast ook op of de locatie van jouw beleggingspand het potentieel heeft om in waarde te stijgen.

Kies ten tweede voor het juiste pand. Ook dit is weer afhankelijk van je doelgroep. Voldoet jouw beleggingspand aan de wensen van jouw doelgroep? Als je aan studenten gaat verhuren, dan kun je bijvoorbeeld een pand met meerdere kamers aankopen. Maar ga je aan jonge gezinnen verhuren, dan kun je bijvoorbeeld beter een huis met tuin aankopen.
Houd ten derde rekening met de onderhoudskosten. Deze kosten worden namelijk niet door de huurder betaald, maar door jou als investeerder. Let dus goed op de staat van het pand. Zijn er op (korte termijn) onderhoudskosten nodig? Dit kan soms hoog in de kosten oplopen.

Let er ten slotte op of het pand makkelijk te beheren is en dat het een goede kans heeft om verhuurd te worden.

Wanneer je rekening houdt met bovenstaande factoren en je de juiste beleggingspanden op de juiste locatie koopt, ga je hoogstwaarschijnlijk een positieve cashflow creëren.

Cashflow doet ertoe

man-workingDus wat is belangrijker: eigen vermogen of een cashflow? Het antwoord daarop is afhankelijk van welk type investeerder jij bent. Als jij investeert om maandelijks extra inkomsten en financiële vrijheid te creëren, dan is een maandelijkse positieve cashflow van belang. En met name als jij op de korte termijn meer vrijheid wilt hebben. Want als je de maandelijkse kosten kunt dekken met de huurinkomsten, en er winst op maakt, dan ben je vrij! Met andere soortgelijke investeringen is het nadeel dat je een groot bedrag investeert en je dit geld niet geleidelijk (maandelijks) terugkrijgt. Je krijgt je geld dan pas op een later moment terug. Dit is ook een manier van geld verdienen, maar het biedt je op korte termijn geen vrijheid. Waar jij je dus op wilt focussen is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw wensen. Bedenk dus goed welke strategie het best bij jou past en op welke manier jij geld wilt verdienen.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen