Back

Het beste moment om te beginnen met vastgoed

Misschien denk je al een tijdje – of zelfs al jaren – na over investeren in vastgoed. Maar waarom ben je nog niet gestart? Waarschijnlijk omdat je het juiste moment nog niet hebt gevonden. Je denkt na over de risico’s en je spreekt met mensen die praten over mogelijke prijsdalingen of instort van de woningmarkt. En ja, ook nu wordt er weer gespeculeerd over een inzak moment op de huizenmarkt in 2021. Het zijn speculaties die je elk jaar weer hoort. En soms klopt het, en soms ook totaal niet. Maar ach, niemand heeft een glazen bol. Maar wat je wel kunt doen is het geheel bekijken over de lange termijn en niet laten misleiden door speculaties. In deze blog kom je erachter waarom je niet moet wachten en wat het beste moment is om te investeren. En natuurlijk ook dat je niet bang hoeft te zijn voor een eventuele instorting van de woningmarkt. Lees hoe je net als één van onze cursisten, die begin dit jaar verschillende soorten vastgoed kocht met een waarde van 2 miljoen, gewoon kunt beginnen. Ja, 2 miljoen.

Wachten op een crash in de huizenmarkt? Niet doen.

straat-nederland-huizenJa, mensen speculeren over een crash in de vastgoedmarkt. En ze vertellen je vast ook dat je moet wachten met investeren in vastgoed. Misschien hebben ze gelijk en krijgt de markt een dip in de toekomst. Wie zal het zeggen? Wat wij wel kunnen vaststellen, is dat er maar weinig data is die op een crash wijzen. Over de hele linie zijn er eigenlijk helemaal niet zoveel mensen die zeggen dat er een crash komt. We hebben van 2009 tot nu zo weinig huizen gebouwd dat de wereld dit nog steeds moet inhalen. We hebben gewoonweg veel te weinig huizen. Huurders staan daarom te springen om verhuurders en niet andersom. Dus komt er een crash? Wij denken van niet. Natuurlijk kan er altijd een crash komen, want meestal zie je crashes niet aankomen. Zo kan een wereldwijde pandemie bijvoorbeeld een trigger zijn, maar zelfs dat heeft de vastgoedmarkt niet echt geraakt.

Train je vastgoed-skills

negotiateDus ja, een crash kan gebeuren. Dat kan altijd. Maar betekent dit, dat je moet wachten? Nee, absoluut niet. En weet je waarom? Vastgoed is namelijk een skill die je moet bezitten. Vergelijk het met voetballen. Stel: je wacht met het leren van voetballen totdat je wordt opgesteld in een team. Wanneer ze je dan bellen om grote wedstrijden te spelen, hoe denk je dan dat het zal gaan? Ik kan je vertellen: je zal slecht spelen. Je hebt namelijk niet geoefend en geen skills opgebouwd. Als je goed wilt worden en wilt winnen, dan moet je veel oefenen. En als je dat doet, dan word je goed. Zelfs als je niet goed bent. Dit geldt ook voor vastgoed. Gebruik de tijd die je nu hebt om goed te worden. Als jij in de markt van vandaag een goede deal wilt vinden – en dat kan! – dan moet je kennis hebben en tijd erin steken. En als jij dan een goede deal vindt en de markt gaat dalen – en dat doet het altijd wel een keer, wat de markt is cyclisch – dan ben jij er nog meer klaar voor om te kopen.

Help: de markt daalt!

Een veelgestelde vraag: wat te doen als je vandaag een deal koopt en de prijzen dalen vervolgens? Ons advies is dan: laat deze gedachten en angsten los. Koop deals die er vandaag toe doen en koop geen speculatieve deals. Koop geen deal waarmee je elke maand geld verliest en die je dus snel moet verkopen om eruit te komen. Dat is niet slim. Koop een pand dat elke maand geld oplevert. Als de markt dan crasht is dat prima. Houd je pand vast tijdens de crash, want je verhuurt het waarschijnlijk toch wel. Of als je het omdraait: markten crashen niet van de één op de andere dag. Dus verkoop je pand dan voor wat je ervoor kunt krijgen, ga eruit en ga naar een volgende deal. Je wordt uiteindelijk steeds beter en beter. Gebruik deze tijd daarom niet als excuus om er niet voor te gaan en geen actie te ondernemen. Gebruik het juist als een kans om all-in te gaan en heel goed te worden. Zet dus vandaag nog je tanden erin. Als de markt uiteindelijk gaat dalen, dan ga jij erin als een haai en neem je het over.

Als starter deals sluiten binnen 1 maand

Edgar is één van de succesvolle cursisten van Real Estate Masterclass. In januari tekende hij zijn eerste deals. Binnen één maand kocht hij verschillende soorten vastgoed met een totale waarde van 2 miljoen. En ja, Edgar begon net zoals jij en ik. Bij hem duurde het ook even voordat hij met vastgoed begon, want er was altijd wel een reden om het niet te doen. Van verhuizen en een nieuwe baan tot het krijgen van kinderen. Maar op een gegeven moment moet je het gewoon een keer doen en dat deed Edgar. Edgar had voor zichzelf een piketpaaltje in 2021 gezet. En zoals je hebt kunnen lezen, met succes. Na het afronden van de cursus dacht hij: januari is mijn moment. Ondanks dat de overdrachtsbelasting werd verhoogd, ging hij ervoor en sloot hij zijn eerste deals.

Dus, wanneer moet ik beginnen?

‘Nu is het moment om te starten’, aldus Allan, de coach van Edgar. Er is geen beste moment om in te stappen. Ja, dat was gisteren. Het beste moment is het moment dat je voor jezelf kunt uitrekenen of een deal voor jou gunstig is. En dat is het moment om te beginnen. Het is altijd een goed moment, maar dat moment moet je voor jezelf creëren. Allan: ‘Het is vooral mindset, dat heeft Edgar ook veel geholpen. In de cursusgroep had iedereen dezelfde vibe en iedereen wilde knallen. En dat zie je terug in de resultaten.’ Voor Edgar is het een lange-termijn-strategie, dus de verhoging van de overdrachtsbelasting maakte hem niet zoveel uit. En ook van de coronacrisis heeft hij zich weinig aangetrokken. Edgar: ‘Het leven gaat in golfbewegingen, ook de economie en de pandemie. Corona helpt je om te focussen en je gaat kritischer kijken naar wat je koopt. Maar vastgoed en andere commerciële kansen zullen altijd blijven bestaan, ongeacht een pandemie of crisis.’ Er zijn altijd economische redenen om het niet te doen. Zo gingen de huizenprijzen in 2018/19 omhoog, kwam in 2020 corona en in 2021 werd de overdrachtsbelasting verhoogd. Als je hierop focust, dan blijf je altijd achter de feiten aanlopen.

Zo scoor je miljoenendeals binnen een maand

Goede deals komen natuurlijk niet aanwaaien, daar moet je tijd en energie in steken. Edgar heeft daarom veel tijd en energie gestoken in het creëren van een goed netwerk. Hij heeft veel mensen gesproken en met verschillende makelaars gebeld. Hierdoor vorm je een beeld en weet je met wie je wel en niet wilt samenwerken. Je bouwt uiteindelijk een netwerk op met mensen die jou serieus nemen, die jou wat gunnen en waarmee jij wilt samenwerken. En die mensen komen op een gegeven moment naar jou toe, dat gebeurde ook bij Edgar. Hij had eigenlijk bedacht om langzaam 2 tot 3 appartementjes te kopen voor verhuur. Maar dat liep even anders. Na zijn eerste pand kwam er een ontwikkelingstraject op zijn pad en vlak daarna een transformatietraject. En wat doe je dan? Je moet keuzes gaan maken en daarvoor heb je ook een juiste mindset nodig. Er zijn mensen die eerst willen afwachten of hun eerste pand verhuurt wordt en of er geld op de rekening komt. Edgar dacht daar anders over en pakte de projecten met beide handen aan. Hij had goed zijn huiswerk gedaan en heeft een aantal criteria waardoor hij snel bepaalt of iets goed is of niet. Ook pasten de projecten binnen zijn budget en zijn lange termijn strategie, dus: why not?

Maak je plan voor de lange termijn

relax-life-freedomHet is altijd spannend als je iets koopt, want je weet niet wat de markt over 2 jaar doet. Maar je hebt een keuze: focussen op het geheel over de langere termijn of laten leiden door angsten. Als je fix and flip doet, dan verkoop je jouw pand binnen een paar maanden weer. De kans is klein dat er in zo’n korte tijd iets gebeurt. En ook bij grote, langdurige ontwikkelingstrajecten hoef je niet bang te zijn. De meeste objecten worden verhuurt en tijdens een crisis blijven huurprijzen altijd stabiel. En mensen gaan dan vaak huren in plaats van kopen. Daarnaast heeft Edgar zich ook goed in het gebied verdiept. Hij heeft gekozen voor een gemeente die groeit en waar woningnood is. Daar zullen de prijzen eerder stijgen dan zakken. Als je goed naar groei- en krimpgebieden kijkt en hierop inspeelt, dan kan er weinig fout gaan. Dan doe je het juist heel slim! Zolang jij het huiswerk goed doet en de juiste mindset hebt, dan is nu het beste moment om te investeren. Hoe eerder je begint te werken aan je financiële onafhankelijkheid, des te eerder ben je vrij om te gaan doen wat je wilt doen!

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen