Back

Hoe de rijken over geld denken en wat jij ervan kunt leren

“Iedereen die rijk wil worden, moet het systeem leren kennen dat toegang verschaft tot elke vorm van rijkdom, groot of klein, en zich aan dat systeem aanpassen. Zij die het met minder geestelijke bagage moeten doen, kunnen evengoed rijk worden, zij het iets minder. Iedereen kan met minimale inspanning in zijn onderhoud voorzien. De kansen liggen voor het grijpen. U hoeft ze maar uit te kiezen. Stel een plan op, voer het uit en houd vol.” Dit zijn de woorden van Napoleon Hill uit het Nederlands vertaalde boek Think & Grow Rich. Het boek kwam uit in 1937 en behoort nu nog tot de top 10 best verkochte zelfhulpboeken aller tijden. De manier van denken over geld en rijkdom is een ‘gamechanger’ voor veel rijken. Dit is wat je ervan kunt leren.

Geld is niet de duivel

dollar-sketch-faceVeel mensen zien geld als egoïsme of zelfzucht, een bekend spreekwoord luidt dan ook “Money is the root of all evil”. De oorsprong hiervan komt uit de bijbel, een geloof van ‘hoop en liefde’ en dat zegt misschien al genoeg: wachten op iets wat door iemand of iets buiten je eigen macht wordt opgelost. De mensen met overvloed aan geld denken hier anders over. Liefde en respect is een belangrijke sleutel tot geluk op alle levels, maar je maandelijkse zorgen over wie de rekeningen betaalt kunnen hier niet mee verholpen worden. De rijken weten dat je geen hart of ziel koopt met geld of rijkdom en ook dat het geen relaties kan onderhouden met je dierbaren, maar wat het wel doet is stabiliteit en zekerheid geven. De financiële zorgen wegnemen betekent meer vrijheid om plezier te hebben. Ook kun je met geld betere keuzes maken. Geld kan letterlijk je IQ verhogen omdat je je intelligentie ten volste benut, blijkt uit een nieuwe armoedetheorie van psycholoog Eldar Shafir en gedragseconoom Sendhil Mullainathan: “Het armoede-in-stand-houdende gedrag komt volgens hen door het grote beroep dat armoede doet op je hersencapaciteit. Wie steeds moet nadenken over het aan elkaar knopen van eindjes, heeft minder ‘ruimte over op de harde schijf’ om handige beslissingen te maken voor later.”

Focus op positief

Geluk komt naar je toe en het krijgt meer kans als je er focus voor hebt of als je er meer voor open staat. Niet alleen miljonairs maar ook neurologen en psychologen die de positieve effecten van The Law of Attraction hebben onderzocht beamen dit. Het wordt omschreven als het geloof dat gebaseerd is op het idee dat mensen en hun gedachtes zijn gemaakt van pure energie, en dat er een proces bestaat van energie aantrekken waardoor de mens zijn gezondheid, welzijn en persoonlijke relaties kan verbeteren. Kort gezegd betekent The Law of Attraction dat als je een focus hebt op wat je wilt, dat je dat dan aantrekt.

Miljonairs ondernemen actie en willen problemen oplossen. Ze staan niet jaren in de rij om de lotto te spelen en wachten op dat ene geluksmoment. De gemiddelde mens wacht vaak bewust of onbewust op iemand die het ‘geluk’ voor hen maakt. Het creëeren van je eigen geluk is noodzakelijk voor succes en heeft te maken met positief denken, focussen op hoe je bij je doel komt en jezelf verantwoordelijk maken voor je levensweg.

Niet sparen maar geld verdienen

Angst is een gedachte die veel kapot maakt. De gemiddelde mens is bezig met het feit dat ze geld kunnen verliezen en bang om hun verdiende geld kwijt te raken. Rijke mensen zijn op zoek naar kansen en überhaupt positiever ingesteld: ze denken niet in problemen maar in oplossingen. Keihard werken is geen optie voor veel welvarende ondernemers, maar geld sparen en ‘vanzelf’ laten groeien ook niet. Rijken geloven dat actie resulteert in reactie, en dat je meer inkomsten kunt verdienen door actief te handelen. Iedereen heeft wel een beetje geluk nodig, zo ook miljonairs. Maar zonder een ondernemende instelling komt het geld er niet.

‘Mazzels’ kunnen op bestelling komen

De geest en mindset onthult hoe rijk iemand is, en het doorzettingsvermogen leidt tot kans van slagen. “Als iemand weet vol te houden, kan hij heel wat bereiken zonder allerlei kwaliteiten te bezitten” beschrijft wederom Napoleon Hill in Think & Grow Rich. “De enige mazzel waarop iedereen kan bouwen, is een zelfgeschapen ‘mazzel’. Zo’n mazzel komt vanzelf ‘op bestelling’ als iemand weet door te zetten. Het begint met het stellen van een vastomlijnd doel. Rijkdom komt niet als reactie op een wens. Rijkdom vormt alleen een antwoord op vastomlijnde plannen die met constante volharding gesteund worden door vastomlijnde verlangens.”

Doelgericht groeien

man-stairs-heaven‘Poor people have a big TV. Rich people have a big library,’ aldus Jim Rohn. De rijken onder ons hebben maar weinig affiniteit met educatie en studies, maar velen willen wel elke dag iets nieuws leren via boeken, de laatste ontwikkelingen, podcasts of andere manieren die snel toegang tot kennis bieden. Dit staat in tegenstelling tot de gemiddelden die vaker televisie en entertainment kijken. Rijk worden betekent dat je daar mee bezig zult moeten zijn en er een prioriteit van moet maken, tijd besteden om te groeien. Het leven zelf is de beste leerschool zeggen de meeste succesvolle ondernemers. Een volledige studie afronden draagt vooral bij aan je zelfvertrouwen maar de dingen die je leert zullen je niet snel iets leren op gebied van geld verdienen. Het is niet verwonderlijk dat veel Quote 500-leden nooit hun school hebben afgemaakt, maar meteen zijn begonnen met ondernemen.  Je doel om meer geld te verdienen en/of succesvoller te worden moet volledige aandacht krijgen. En zorg dat je niet stilstaat, zorg dat je jezelf met datgene gaat voeden dat uiteindelijk leidt tot het behalen van je doel.

Waarde zit in jezelf

business-newspaper-luxuryMiljonairs en superrijken weten dat geld een middel is, en dat je eigen geloof, overtuigingskracht en zelfvertrouwen om een doel te behalen pas echt waardevol is. Zonder geld kun je alsnog rijk worden, zolang je maar vertrouwd op je eigen kunnen. De echte waarde zit in jezelf en daarom is het belangrijk om in jezelf te blijven investeren. Word een slimmer mens door slim geld te verdienen.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen