Back

Tips voor vastgoed beginners: starten met beleggen in 2021

smart-businessDe woningmarkt is booming in Nederland. Het zijn niet meer alleen de grote steden en de randstad maar nu ook de regio’s buiten de randstad. Dat de huizen in ons land tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank gaan is een feit en dat trekt natuurlijk veel kopers aan. Kopers uit allerlei verschillende hoeken: van starters tot kleine beleggers en grote investeerders. De vraag die veel geïnteresseerde nieuwkomers zich dan afvragen is: Is dit dan wel het moment om in te stappen en mee te doen? Is beleggen in vastgoed een slimme investering in 2021? Waarom kiezen beleggers deze manier om hun geld in waarde te laten stijgen? Hoe werkt dat dan? Wat betekent beleggen in vastgoed eigenlijk precies? En hoe ga je überhaupt beginnen met kopen in een oververhitte markt en zonder spaarcenten?

Wat is vastgoed?

Vastgoed is een term die wordt gebruikt voor: een stuk grond met de gebouw(en) die erop staan. Het gaat hierbij dan specifiek om de niet-verplaatsbare materiële zaken.

Waarom beleggen in vastgoed?

luxury-villa-real-estate

Onderzoekscijfers van CBS laten zien dat vier procent van de beleggers vijf of meer huizen verhuurt. Maar liefst tachtig procent van de beleggers in particuliere woningen heeft één of twee vastgoed objecten in het bezit voor de verhuur. Dat betekent dus dat het overgrote deel van de mensen die “investeert in vastgoed”, gewone mensen zijn, zoals jij en ik, en natuurlijk ook de goed boerende ondernemer die een deel van z’n geld investeert in een huisje hier of daar. En niet te vergeten de indrukwekkende verhalen van grote beleggers die een complete vastgoedportefeuille in bezit hebben.

Kortom, het is een populaire investering voor veel verschillende soorten mensen. En dat is niet gek, want een stuk grond kopen en een stenen gebouw verliest zijn waarde over de lange termijn niet zo snel. Zolang je goed onderzoek doet naar de locatie en de mogelijkheden, zijn er geen grote risico’s. De voornaamste redenen om erin te stappen zijn: een studentenhuis voor de kinderen, een buitenhuis, als opknap project en dan weer doorverkopen, als maandelijkse bijverdienste of als zakcentje bij het pensioen. In elk geval is het altijd om de waarde van geld te laten groeien. De markt van vastgoed is dus laagdrempelig om te beginnen en ook vaak een succesvolle investering op de lange termijn. Dat maakt het interessant om eens in te duiken.

Rendement versus rente in 2021

Europese-centrale-banklaten we beginnen bij de rente, die zo verdomd laag staat bij de bank dat het in elk geval de moeite waard is om verder op onderzoek te gaan. In 2021 is het zover gekomen dat je geld in waarde daalt als je het op de bank wilt laten staan: een negatieve rente. Zo doet ook dirigent en miljonair Jaap van Zweden, die weer wat miljoenen rijker wordt door vastgoed, investeren met z’n geld.

De ING laat weten dat ze per 1 juli 2021 een negatieve rente voor elk tegoed boven de €100.000 rekenen. Dan zegt ook de Rabobank ‘geen garanties te kunnen geven’ aan klanten met geld op de bank tót €100.000. Het is historisch nog nooit voorgekomen, en voor deze groep zal moeten betalen om het geld op de bank te mogen laten staan. De voornaamste oorzaak hiervan is dat de Europese Centrale Bank (ECB). Zij bepalen de hoogte van de rente en dat komt omdat ze niet willen dat mensen sparen, maar juist het geld laten rollen want dat is weer goed voor de economie.

Alles gezegd hebbende over rente, is rendement iets totaal anders. Rendement is kort gezegd: opbrengst. Het is datgene wat de oorspronkelijke belegging uiteindelijk opbrengt, je berekent dus de inleg minus de kosten en dat is je rendement (in het Engels wordt de term Return on Investment, ROI, gebruikt). Het enige wat rente en rendement gemeen hebben, is dat ze allebei vaak in percentages worden uitgedrukt.

Als je droomt van het idee dat je niet meer hoeft te werken voor elke cent die uitgeeft en op zoek bent naar een manier om geld te laten groeien en een passieve inkomsten bron te creëren, dan is het tijd om je te verdiepen in rendement in plaats van rente. Hoe eerder, des te sneller dat de druk van ‘werken voor je geld’ eraf is.

De mogelijkheden van vastgoed

constructie-huisLaten we beginnen met de mogelijkheden die vastgoed kan bieden. Je investeert in een woning en dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Je kunt het opknappen en verhuren, waardoor je maandelijks een inkomstenbron hebt (de huurinkomsten minus de hypotheek en onvoorziene kosten);
  • Je kunt het opknappen en verkopen, waardoor je een overwaarde krijgt en verder kunt investeren;
  • Je kunt het gemakkelijk opschalen. Begin met één pand en kijk hoe alles gaat, bij succes ga je doorpakken;
  • Je kunt verbouwingen en beheer uit handen geven;
  • Je hoeft geen uitzonderlijke kennis en kunde van het vakgebied te hebben;
  • Als je een slimme zet hebt gedaan kun je genieten van dubbel pret. De huurinkomsten plus de waardestijging van de woning.

Let wel, natuurlijk zijn dit mogelijkheden en zul je bewuste en slimme keuzes moeten maken in het proces om er een succes van te maken. Bekijk onze blog met veelvoorkomende beginnersfouten in vastgoed om valkuilen te voorkomen.

Is er verschil tussen beleggen en investeren in vastgoed?

cash-euros-money-mindAlleerst is het antwoord hierop: Nee, eigenlijk niet en vaak zie je dat de termen beleggen in vastgoed en investeren in vastgoed door elkaar worden gebruikt omdat er bijna geen verschil tussen zit. Maar over het algemeen bedoeld men met beleggen ook vastgoed op de beurs of vastgoedfondsen en dergelijke. En als je praat over investeren in vastgoed dan gaat het meer over zelf daadwerkelijk een pand kopen.

De sleutel tot een passief inkomen

woman-laptopBeleggen in vastgoed heeft bij veel beginnende investeerders het uiteindelijke doel om er een passief inkomen uit te halen en financiële onafhankelijkheid te creëren. Dat betekent dus een geld stroom die net zo hoog is als je inkomen dat je nu maandelijks hebt. Een huis kopen en verkopen kan geld opleveren omdat huizen in een groeiende markt in waarde stijgen en het verhuren van een woning kan maandelijkse cashflow bieden en dit is de sleutel tot een passief komen.

Hoe werkt beleggen in vastgoed?

Het proces is vrij eenvoudig maar niet gemakkelijk, het is niet geheel zonder risico’s, maar zo heeft elke manier van beleggen heeft z’n tijd en aandacht nodig. Je zoekt een huis met winstgevende potentie en mogelijkheden. Geef niet gelijk op, het is populair dus je zult je best moeten doen om een goede deal te vinden, zeker nu in deze tijden. Lees in de blog over de aankoop van je eerste pand een aantal belangrijke pijlers die uitleg geven over beleggen in vastgoed, denk aan: de locatie, doelen, verbouwingskosten, wet- en regelgeving en financiën.

Beginnen zonder geld of spaarpot

Een gemiddelde woning is nu al snel twee ton waard, dat betekent niet dat je dit geld klaar moet hebben staan op je bankrekening. In Nederland zijn er namelijk veel vastgoed financieringsbanken die niet kijken naar jouw inkomen, maar naar het object (jouw beleggingspand) en jouw vermogenspositie. Als je een goed object koopt dat je goed kunt verhuren en dat veel rendement oplevert, hoef je alleen nog maar je vermogen op te lossen. Mensen denken vaak dat de bank geen geld aan hun wil lenen, maar integendeel! Vastgoed financieringsbanken staan juist te springen om geld aan jou te lenen. Maar wil je liever een andere manier, dan kun je denken aan crowdfunding of OPM: deze manieren bespreken we uitgebreid in de blog ‘Investeren in vastgoed: mét of zonder eigen geld?’.

Investeren in vastgoed met de overwaarde van je huis

Zit je na te denken om je huis te verkopen dan is het de moeite waard om te kijken wat je met de overwaarde doet. Want met een spaarpotje van ongeveer 50.000 euro kun je al een beleggingshypotheek aanvragen.

Vastgoed in 2021 en waarom juist de Nederlandse huizenmarkt?

De ontwikkeling van de woningmarkt in Nederland is op dit moment uniek, veel vraag en weinig aanbod. Met een groeiende bevolking, blijven de huizenprijzen zeer stabiel in vergelijking met andere landen. Ook op de lange termijn is er te weinig aanbod rondom de steden, voor de vraag die er is. Een markt die erg in trek is en ook blijft. Lees de verwachtingen hier. Of lees het verhaal van expat Ian die juist in Nederland investeert.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen