Back

Top 5 locaties waar kansen liggen voor de beleggers

De huizenprijzen blijven stijgen en dus lijkt het moeilijker om plekken te vinden waar je nog relatief veel voor weinig kunt krijgen.

Amsterdam is inmiddels niet meer te betalen, de zestig duurste wijken van Nederland blijken allemaal in de grootste stad te liggen, blijkt uit een recent onderzoek van de Elsevier Weekblad.

Waar liggen nu nog de kansrijke beleggers woningen? Want dat is precies waar we als vastgoed fanaten naar op zoek zijn. Bekijk in de blog hieronder de top 5 die we voor je hebben uitgezocht.

Genoeg kansen

Afgelopen jaar was de Willemspark buurt met gemiddeld 8.864 euro per vierkante meter de duurste wijk van Nederland. Dit zijn dure prijzen voor stenen, en inmiddels zijn niet alleen de particuliere kopers maar ook veel beleggers afgehaakt.

Maar genoeg kansen om in de rest van Nederland te zoeken. Want Amsterdam ligt qua prijzen ver boven het landelijk gemiddelde, dat op 2.884 euro per vierkante meter ligt. Dat valt dan wel weer mee.

Maar deze gemiddelde prijzen maken niet zoveel uit voor een vastgoed investeerder. Je zult per wijkniveau moeten kijken en volgen wat er gebeurt en welke ontwikkelingen er zijn. Soms is een pand duurder maar kun je er ook veel winst op behalen. De beste deals vind je door goed te onderzoeken en de minder voor de hand liggende locaties te scouten. Welke wijken zijn opkomend? Welke zijn over 10 jaar bruisend? Neem lange termijn veranderingen van de wijk mee in je keuzes.

En nu is er toevallig al iemand die een tool bedacht heeft om deze ‘opkomende’ wijken op een rijtje te zien. De ‘parel-index’ is er nu sinds twee jaar, gemaakt door de Elsevier Weekblad. Dat is handig.

Parel-index: lage meterprijzen en hard stijgende meterprijzen

Ze vergelijken in deze index de relatief lage meterprijzen met de relatief hard stijgende meterprijzen. De interpretatie is dus dat als er een prijs hard stijgt, er dus iets aan het bloeien of gebeuren is in die wijk.

De redenen voor stijging kunnen van alles zijn, zoals: nieuwe faciliteiten, infrastructuur die er gekomen is, een nieuwbouwproject dat net klaar is, etc. Het kan elke reden zijn waardoor er meer interesse is in dat gebied. En die plekken zijn in elk geval de moeite waard om verder te verkennen als belegger.

Landelijk vs stedelijk

Daarbij moet je ook rekening houden met een variatie in locaties die vooral stedelijk of meer landelijk zijn. De meer stedelijke gebieden zijn het meest interessant voor beleggers omdat daar meer vraag naar huurwoningen is. De landelijk gelegen woningen kunnen iets zijn voor de particulieren die meer rust en ruimte zoeken.

Hieronder is de top 5 stedelijke wijken die goede kansen bieden voor beleggers volgens de ‘parel-index’ tool.

1. Groenewoud, Nissewaard

Groenewoud is een wijk in de plaats Spijkenisse, ten westen van Rotterdam. De buurt kenmerkt zich hoofdzakelijk door flats gebouwd vanaf de jaren vijftig tot zeventig van de vorige eeuw. De appartementen in de flats zijn in trek onder beleggers mede door de relatief lage vierkantemeterprijs en de hoge vraag in het stedelijk gebied rondom Rotterdam en Den Haag. Je ziet dat bij deze grote steden dat de wijken rondom de stad als een olievlek aan het verspreiden zijn met mooie kansen.

Let op: Rotterdam en omgeving moet je qua gemeente beleid in de gaten houden, politieke partijen in Nissewaard hebben meerdere keren in de gemeenteraad aandacht gevraagd voor het opkopen van appartementen door beleggers. Er kan dus door de gemeente een opkoopverbod in gang worden gezet.

2. Binnenstad, Hengelo

Vertrekkende gezinnen uit de Randstad zorgen voor snel stijgende prijzen in de Binnenstad, wijk van Hengelo. Koophuizen zijn er schaars. De wijk ligt op loopafstand van de stad, waar veel leegstand is. Huizenprijzen in Hengelo bleven lange tijd achter met het landelijk gemiddelde, maar dat is niet meer aan de orde. Wellicht een interessante plek voor beleggers die naast kopen voor de verhuur ook op zoek zijn naar waardestijgingen van het vastgoed.

3. Nieuwstraat-Kwartier, Almelo

Nieuwstraat-Kwartier is een wijk ten zuidwesten van de binnenstad van Almelo. Een wijk met historische panden van begin twintigste eeuw. Dit maakt het een gewilde plek voor gezinnen die voor relatief weinig geld een mooie woning kunnen kopen.

4. Gildenwijk, Nissewaard

Nissewaard staat er twee keer in, met verschillende wijken, dat is veelbelovend. Gildenwijk is een stadswijk nabij het centrum van Spijkenisse die gebouwd is in de jaren tachtig. Er zijn veel voorzieningen om de hoek, zoals winkels, een metrostation en een ziekenhuis. Dit maakt het, mede door de nog relatief lage prijzen, een zeer gewilde plek voor zowel particulieren als beleggers. De wijk bestaat voor de helft uit eengezinswoningen en de andere helft uit meergezinswoningen. Vanaf 2020 zijn de prijzen in deze wijk in een stroomversnelling geraakt. De geringe afstand tot de grote steden Rotterdam en Den Haag spelen dan ook een grote rol.

5. Crabbehof/Zuidhoven, Dordrecht

In het straatje van de Nissewaard past ook Crabbehof/Zuidhoven in Dordt. Crabbehof staat bekend als een echte volkswijk met veel kleine woningen, waar Zuidhoven als het chiquere deel wordt gezien met meer grotere woningen. Vanwege het vele groen doet de wijk landelijk aan. Ook hier speelt de bereikbaarheid tot de grote steden een rol in de prijsstijgingen.

Volop kansen op goede deals

Onderzoek de wijken en bekijk voor je eigen situatie en strategie of het een kans is om er te investeren. Over het algemeen genomen zien we een ontwikkeling van zowel beleggers als particulieren die steeds verder, maar nog wel dicht bij de grote stad, op zoek gaan naar betaalbare woningen. Daar liggen nog volop kansen. En wil je het zoeken en vinden van goede deals liever uitbesteden? Bekijk dan hier wat een dealfinder is en wat het voor je kan betekenen.

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen