Back

Vastgoed & selfmade miljonair: deze vaardigheden heb je nodig

Vandaag de dag zie je het aantal vastgoedinvesteerders en self-made miljonairs groeien alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En misschien is dat tegenwoordig ook wel zo? Maar hoe worden deze mensen toch zo rijk en succesvol? Het zijn namelijk niet alleen mensen met hoge studies en jarenlange ervaring. Dat is ook helemaal niet nodig om succesvol te worden. Je ziet het aan de jonge generatie die soms voor hun 25e al miljonair is. Denk aan Mark Zuckerberg (Facebook) of Evan Spiegel (Snapchat) die op hun 22e en 23e al miljonair waren. Nu noemen we een paar uitschieters, maar net als hen zijn er nog veel meer succesvolle self-made miljonairs, jong en oud. Hoe doen ze dat toch? Volgens onderzoek hebben miljonairs en succesvolle beleggers een paar belangrijke eigenschappen die tot succes leiden. Eigenschappen die jij ook kunt leren. Dus wil jij een rijk en succesvol worden? Lees dan snel verder en wie weet ben jij de volgende self-made miljonair. 

De eigenschappen van een self-made miljonair

Sarah Stanley Fallaw, schrijfster van het boek The Next Millionaire Next door: Enduring Strategies for Building Wealth, deed onderzoek naar meer dan 600 miljonairs in de Verenigde Staten. Ze wilde achterhalen welke kenmerken het meest voorspellend zijn voor een groot vermogen. En natuurlijk is elke persoon en dus ook elke miljonair anders, toch hebben de moneymakers een aantal verrassende eigenschappen gemeen. Ongeacht leeftijd en inkomen beschikken miljonairs over de volgende eigenschappen:

  • (Zelf)vertrouwen: in zowel hun investeringen als hun financiële management
  • Verantwoordelijkheid: ze nemen verantwoordelijkheid voor hun financiën en wachten niet op geluk 
  • Sociale onverschilligheid: ze geven niet toe aan de sociale druk om altijd de nieuwste en dure dingen te kopen 
  • Soberheid: ze zijn goed in sparen, geven minder uit en houden zich vast aan een budget
  • Plannen: ze stellen duidelijke doelen voor hun financiële toekomst 
  • Focus: ze ronden taken af zonder afgeleid te worden 

De miljonairs die Sarah sprak wisten heel goed dat minder uitgeven de vrijheid creëert om te sparen voor je pensioen. Er zijn genoeg mensen die veel verdienen, maar niet iedereen wordt succesvol en miljonair. En dat komt doordat veel mensen slaaf van hun salaris zijn. Het geld dat binnenkomt geven ze met hetzelfde gemak weer uit, ook als ze meer dan genoeg verdienen. Als je miljonair wilt worden is het een kwestie van verantwoordelijkheid voor je financiën nemen, doelen stellen en focus houden. En vooral dat laatste – focus houden – is het belangrijkst volgens Lewis Schiff, schrijver van het boek The One Habit of Self-Made Millionaires

Leer focus houden, dan word je miljonair

notities-schrijven-vastgoedWil jij rijk en succesvol worden? Leer jezelf dan vooral deze eigenschap aan: focus. Schiff: “Wie deze eigenschap aanleert, zal veel meer succes behalen dan je ooit voor mogelijk houdt.” Veel mensen hebben bewezen dat deze eigenschap werkt, denk bijvoorbeeld aan Warren Buffett en Bill Gates. En als jij ook leert hoe je hier meester in wordt, word je niet ‘gewoon’ goed maar enorm succesvol. Hoe je dat doet? Schiff kwam tot de conclusies dat je met 3 vragen kan achterhalen hoe groot jouw focus is om miljonair te worden. Dus ben je er klaar voor? 

Hoe ver ben jij om miljonair te worden? Ontdek het met 3 vragen

miljonair-lookVraag 1: Weet jij waar je goed in bent en verdien je er geld mee? 

Lukt het jou om deze vraag te beantwoorden? Schiff kwam er in zijn onderzoek achter dat 97% van de succesvolle mensen deze vraag kon beantwoorden. Van de minder rijke mensen heeft echter maar 55% een antwoord op deze vraag. En dat is zonde, want iedereen is ergens goed in. Veel mensen weten alleen niet wat hun talenten zijn en ontwikkelen ze daarom ook niet. Dus als jij geen antwoord op deze vraag hebt, dan heb je wat te doen. Ontdek waar jij echt goed in bent, wat jouw talenten zijn en bekijk vervolgens hoe je daar geld mee kunt verdienen. De meest succesvolle mensen weten namelijk precies waar ze goed in zijn en zijn daar miljonair mee geworden. 

Vraag 2: Schrijf op waar je allemaal goed in bent. 

Hoeveel dingen heb je opgeschreven? Heb jij een lang of kort lijstje gemaakt? Schiff ontdekte dat minder succesvolle mensen vaak veel meer antwoorden opschrijven dan rijke en succesvolle mensen. Succesvolle mensen schrijven meestal maar 2 dingen op. En dat is ook niet gek, want zij focussen zich namelijk volledig op deze dingen en worden daar steengoed in. Dat werkt veel beter dan gemiddeld goed zijn in veel dingen. Dus daar heb je het weer: focus. 

Vraag 3: Werk je aan de dingen waar je niet goed in bent?

We willen vaak in veel dingen goed zijn, maar dat is niet zo slim als je echt succesvol wilt worden. Het zal je vast niet meer verrassen dat de meeste succesvolle mensen hier ‘Nee’ op antwoorden. En je voelt hem vast al aankomen: het grootste deel van de minder rijke mensen antwoord met ‘Ja’ (85%). Ook hier geldt weer: focus. Als jij met zaken bezig bent die je niet goed kan, verlies je kostbare tijd en energie die je kunt steken in de dingen waar je wel echt goed in bent. We zijn soms veel te veel bezig met het wegwerken van onze zwaktes, maar succesvolle mensen weten wel beter: focus op dat waar jij goed in bent. 

Zo houd je focus als vastgoedinvesteerder

En wat waren jouw antwoorden? Je hebt in ieder geval geleerd dat als jij een succesvolle vastgoedinvesteerder wilt worden, je focus nodig hebt. Het is daarom belangrijk om een goed plan voor jezelf op te stellen. Welke strategie kies jij? Wat is je doelgroep? Welke projecten en panden wil jij in je vastgoedportefeuille? En in welk gebied? Je kunt van alles een beetje doen, en als je net begint is het zeker goed om alle opties te bekijken, maar uiteindelijk kom je veel verder met focus. Pak jij elke goede deal aan of durf je ook ‘nee’ te zeggen als het eigenlijk niet binnen jouw plan en doel past? Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken welke zaken je zelf oppakt en welke je uitbesteed. Als jij een goed netwerk opbouwt kun je veel kennis en ervaring daaruit halen. En ook een goede mentor of coach kan jou heel ver brengen. Zorg er daarom voor dat je de juiste mensen kent die jou helpen met zaken waar je zelf niet zo goed in bent. 

Er is meer: leer de eigenschappen van succesvolle vastgoedinvesteerders

Als jij succesvol in vastgoed wilt investeren, heb je naast focus meer nodig. En om maar met de deur in huis te vallen: je moet vooral lef hebben en het liefst vandaag nog beginnen. Er is altijd wel een reden om het niet te doen, maar dan blijft succesvol worden ook een droom. Als je succesvol wilt worden, moet je vroeg beginnen. Succesvolle beleggers weten namelijk heel goed: hoe eerder je begint, hoe langer je kunt profiteren van het rendement-op-rendement-effect. Het geld kan veel langer voor jou werken en groeit exponentieel. Ook weten succesvolle beleggers heel goed welk bedrag ze uiteindelijk willen bereiken. Ze weten daardoor hoeveel ze maandelijks moeten investeren om dit doel op lange termijn te halen. Maak daarom een persoonlijk doel en reken uit hoeveel jij hiervoor opzij moet zetten. 

Hoeveel durf jij te investeren?

Investeren klinkt misschien eng, maar angst maakt jou niet rijk en succesvol. Je kunt elk extra zakcentje veilig op de spaarrekening zetten, maar jij weet ook dat er meer te halen valt. Want de grote spelers stoppen elke financiële meevaller die ze kunnen missen in hun beleggingen. Ze hebben het grote en lange termijn doel voor ogen en niet die dure auto op korte termijn. En ja, dat gaat soms gepaard met emoties en financiële ups en downs. Maar het is de kunst om je emoties onder controle te houden als de markt daalt. Succesvolle investeerders gaan niet uit paniek verkopen, maar blijven investeren ondanks tegenslagen. Een ervaren belegger weet hoe de markt werkt en speelt daarop in.

Word succesvol: onderneem actie en geef niet op

Focus houden, doelen stellen en lef hebben, zijn nodig als jij succesvol wilt worden. Maar als laatste willen we ook deze belangrijke eigenschap nog noemen: volharding. Een rijke en succesvolle vastgoedinvesteerder word je meestal niet van de één op de andere dag. Dat kost tijd en energie. Het is daarom belangrijk om je aan jouw plan vast te houden en je niet door een crisis of dalende markt uit het veld te laten slaan. Waarom je daar niet bang voor hoeft te zijn vertellen we in de blog ‘Het beste moment om te beginnen met vastgoed. Succesvolle investeerders kijken altijd naar de lange termijn. Ze nemen hun winsten niet op om uit te geven en profiteren van de eerdere genoemde rendement-op-rendement-effecten. Naast focus is volharding daarom één van de belangrijkste eigenschappen voor een succesvolle vastgoedinvesteerder. 

Colette Houben
Colette Houben

Bekijk de video nu

Vul je naam & e-mail in om toegang te krijgen

We zullen je e-mail niet misbruiken voor spam of verkopen